Na hlavný obsah

Výbor EP odporučil zbaviť imunity dvoch poslancov v dôsledku korupčnej kauzy

Ide o Marca Tarabellu a Andreu Cozzolina.

Výbor EP odporučil zbaviť imunity dvoch poslancov v dôsledku korupčnej kauzy
Vlajky pred europarlamentom v Štrasburgu. Foto: ČTK/DPA

Európsky parlament (EP) v utorok (31. 1.) urobil dôležitý krok k vydaniu ďalších dvoch europoslancov na trestné stíhanie v korupčnej afére spojenej s Katarom a Marokom.

Poslanci z justičného výboru odporučili zbaviť imunity Belgičana Marca Tarabellu a Taliana Andreu Cozzolina. Povedal to zdroj informovaný o priebehu neverejného rokovania výboru. Rozhodujúce slovo bude mať plénum EP o dva týždne v Štrasburgu.

Belgické úrady začiatkom januára požiadali EP, aby zbavil dvoch členov socialistickej frakcie imunity kvôli vyšetrovaniu kauzy, ktorá vyplávala na povrch o mesiac skôr.

V súvislosti s údajným ovplyvňovaním rozhodovania parlamentu v prospech Kataru a Maroka výmenou za úplatky vo výške státisícov eur je vo väzbe bývalá podpredsedníčka EP Eva Kailiová a niekdajší poslanec Pier Antonio Panzeri. Ten sa v polovici januára rozhodol výmenou za nižší trest spolupracovať s vyšetrovateľmi a opísať im podrobnosti celej aféry.

Šéfka EP Roberta Metsolaová počas januára vyzvala kolegov, aby urýchlene podporili odobratie imunity Tarabellovi a Cozzolinovi. Konečné rozhodnutie padne na pléne v polovici februára, kde sa očakáva hladké schválenie návrhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet