Na hlavný obsah

Výsledky referenda sú podľa OĽANO dôkazom, že nie je vôľa skracovať volebné obdobie

Aké sú ďalšie reakcie politikov?

Výsledky referenda sú podľa OĽANO dôkazom, že nie je vôľa skracovať volebné obdobie
Na snímke volebná schránka. Foto: TASR

Výsledky referenda dokazujú, že v spoločnosti neexistuje vôľa skracovať volebné obdobie. Hnutie OĽANO to uviedlo v reakcii na výsledky sobotného (21. 1.) referenda.

„Slovensko má nádej, že politika nenávisti, zloby, rozvratu a rozkrádania, ktorú v súčasnosti reprezentujú strany Smer-SD, Hlas-SD a Republika, nebude úspešná ani v blízkej budúcnosti,“ doplnilo hnutie.

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda treba viac ako 50-percentnú účasť.

Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

Podľa Fica je výsledok „ohromujúci“

Podľa lídra Smeru-SD Roberta Fica naznačuje účasť na, že pri najbližších parlamentných voľbách dôjde k zmene vlády. Uviedol to v nedeľu v reakcii na výsledok referenda, ktorý považuje za „ohromujúci“. Dodal, že strana zaň preberá plnú zodpovednosť.

„K referendovým urnám v sobotu došlo 1,2 milióna voličov, ktorí do referenda prišli s jasnou víziou. Vedeli, že chcú predčasné parlamentné voľby, vedeli, že chcú zmenu,“ uviedol Fico.

Pellegrini kritizoval najvyšších ústavných činiteľov

Mimoparlamentná strana Hlas-SD uviedla, že rešpektuje výsledok referenda. Zmena ústavy však podľa nej musí byť pre parlament prioritou aj po ňom. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Hlas-SD vyzvalo stranu SaS a hnutie Sme rodina, aby presadili júnový termín predčasných volieb. „Je neprijateľné, aby odvolaná vláda bez akéhokoľvek mandátu a bez mnohých kompetencií viedla Slovensko desať mesiacov,“ skonštatoval líder strany Peter Pellegrini.

Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky.
Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky.Foto: TASR

Strana vyjadrila sklamanie z prístupu troch najvyšších ústavných činiteľov – prezidentky Zuzany Čaputovej, dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a dočasne povereného predsedu parlamentu Borika Kollára (Sme rodina). Na referende sa totiž nezúčastnili a ani nevyzvali ľudí na účasť.

Prezidentka a SaS rešpektujú postoj občanov

Prezidentka Čaputová napriek neplatnosti referenda považuje vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu za nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

„Rešpektujem výsledky referenda a postoj občanov, ktorý tým vyjadrili. Jednak tých, ktorí sa na referende zúčastnili, a tiež tých, ktorí sa rozhodli svoj postoj vyjadriť neúčasťou,“ uviedla.

Výsledky sobotného referenda rešpektuje aj strana SaS. „Na druhej strane si uvedomujeme vôľu vyše milióna voličov, ktorí si želajú umožnenie skrátenia volebného obdobia,“ dodala strana v nedeľnom vyhlásení.

„Referendum bolo najzbytočnejšie v histórii Slovenska, čo sa potvrdilo aj na účasti. Bohužiaľ, všetci tí, ktorí prišli k urnám, nastavili zrkadlo vládnutiu, ktoré bolo premrhanou príležitosťou navždy odstaviť Roberta Fica,“ uviedol predseda strany Richard Sulík.

„Šírenie nenávisti voči tým, ktorí si prajú zmenu, znamená opätovné rozdeľovanie našej spoločnosti. Vyvarujme sa toho,“ doplnil podpredseda strany Branislav Gröhling.

Výsledky referenda by politikom nemali byť ľahostajné ani podľa Márie Kolíkovej (SaS). „Viac ako 27-percentná účasť v referende ukazuje, že je tu značná časť ľudí, ktorá je nespokojná so súčasným spravovaním krajiny,“ dodala.

Referendum nazvala „výkrikom do tmy, ktorý si treba vypočuť“. „Aj bez ohľadu na výsledok referenda, všetci politici máme záväzok urobiť potrebné kroky k tomu, aby sme mali vládu, ktorá má dôveru ľudí, dôveru parlamentu. Nevidím k tomu aktuálne iné východisko, ako predčasné voľby,“ skonštatovala.

Občiansko-demokratická platforma zas považuje fakt, že referenda sa zúčastnilo viac ako milión občanov, za dôvod na sebareflexiu a mobilizáciu demokratov. „A to aj napriek tomu, že referendum iniciovala opozícia ako účelovú kampaň,“ dodala platforma odídených poslancov z OĽANO.

Remišová: Je to debakel Fica a Pelleginiho

Podľa predsedníčky strany Za ľudí veroniky Remišovej je neúspech referenda „ponižujúci debakel Roberta Fica a Petra Pellegriniho“. Napísala to na svojom facebookovom profile.

Podotkla, že referendum bolo od začiatku zbytočnou kampaňou Fica a Pellegriniho. „Referendum je nástroj priamej demokracie na prejavenie vôle ľudu v celospoločenských otázkach závažného významu. Nie je to nástroj predvolebnej kampane nepoctivých politikov,“ skonštatovala.

Prípadné predčasné voľby sú podľa nej šancou najmä pre populistov a zlodejov. „Celosvetová inflačná aj energetická kríza pomaly končí a lepšiu životnú úroveň a prosperitu neprinesú ďalšie sociálne dávky, čo je recept populistov, ale iba lepšia ekonomika, lepšie školstvo a lepšie služby štátu,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko