Na hlavný obsah

Vysoké ceny energií zatvárajú prevádzky

Majiteľom chodia násobne vyššie zálohové faktúry.

Vysoké ceny energií zatvárajú prevádzky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zálohové faktúry za elektrinu začali zatvárať podniky. V týchto dňoch prichádzajú nové predpisy aj malým podnikateľom. V niektorých prípadoch musia zaplatiť až deväťnásobne viac. Majitelia reštaurácií tvrdia, že nemajú z čoho.

Peter Hurta prevádzkuje bistro vo Vrútkach. Mesačne platil doposiaľ za elektrinu 250 eur . Podľa nového výmeru bude tento rok platiť bezmála 1 850 eur mesačne, čo je viac ako sedemnásobný nárast.

„Jedna časť mojej éry podnikania práve v týchto chvíľach končí, pretože zatváram prevádzku, keďže som dostal vyúčtovanie za elektriku, ktorá je totálne neúnosná,“ povedal Hurta. V podobnej situácii sú aj podnikatelia v Dolnom Kubíne a vo Veličnej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podnikatelia žiadajú o pomoc štát. Ministerstvo hospodárstva pripravilo kompenzácie vysokých cien energií ešte v minulom roku. Žiadať o ne mohli do 22. decembra minulého roka.

„Zatiaľ však zrealizovali len jednu takúto výzvu. Tá pokrývala august a september minulého roka. Nepokryté zostali ďalšie mesiace v minulom roku. Tento rok je zatiaľ len v rovine prísľuboch ďalšej výzvy,“ vysvetlil analytik energie-portal.sk Radovan Potočár.

Zverejnenie ďalšej výzvy na kompenzáciu ministerstvo pripravuje. Podnikateľom ju však vyplatia až dodatočne, teda po tom, ako za elektrinu zaplatia. „Ak mi niekto bude kompenzovať elektriku v lete, ja ju potrebujem teraz zaplatiť, aby som mohol fungovať, nie v lete. V lete mi je to na figu,“ priblížil Hurta.

Podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Petra Šveca sú drahé energie a pomoc podnikateľom top téma na ministerstve. Kedy však ku kompenzáciám príde, nám rezort nespresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika