Na hlavný obsah

WHO: Covid stále predstavuje globálnu hrozbu

Minulý týždeň mu vo svete podľahlo 40 000 ľudí.

WHO: Covid stále predstavuje globálnu hrozbu
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/WHO

V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 zostáva naďalej v platnosti najvyšší stupeň varovania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Covid stále predstavuje nebezpečnú infekčnú chorobu, ktorá môže výrazne poškodiť zdravie a tvrdo zasiahnuť zdravotné systémy jednotlivých krajín, uviedla WHO v pondelkovom (30. 1.) vyhlásení.

Krízový výbor WHO, ktorý sa venuje pandémii, zasadal v piatok (27. 1.), aby dal šéfovi WHO Tedrosovi Adhanomovi Ghebreyesusovi odporúčanie týkajúce sa ďalšieho postupu.

V ňom vyjadril presvedčenie, že nákaza naďalej predstavuje ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu, čo je v rámci WHO najvyšší stupeň varovania pred nejakou chorobou. Niekedy sa o ňom hovorí aj ako o globálnom stave núdze.

Ghebreyesus s odporúčaním výboru súhlasil, píše sa vo zverejnenom vyhlásení WHO.

Jedným z dôvodov, prečo naďalej platí najvyšší stupeň varovania, je to, že covid spôsobuje vysoký počet úmrtí v porovnaní s ďalšími respiračnými ochoreniami, aj neistota okolo vývoja ďalších variantov infekcie.

V piatok WHO uviedla, že len za predchádzajúci týždeň vo svete registrovala 40 000 mŕtvych v súvislosti s covidom. Skutočný počet úmrtí je pritom podľa nej ešte výrazne vyšší.

Varovanie pred ďalšími pandémiami

Pred ďalšími pandémiami v pondelok (30. 1.) varovala Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC). V správe o nešťastiach v minulom roku vyjadrila presvedčenie, že svet je „nebezpečne nepripravený“ na budúcu pandémiu. A to aj napriek tomu, že covid zabil viac ľudí ako akékoľvek zemetrasenie, sucho alebo hurikán.

„Budúca pandémia môže byť za rohom. Keď skúsenosť s covidom neurýchli kroky k príprave, čo tak dokáže urobiť?“ pýtal sa podľa agentúry Reuters šéf IFRC Jagan Chapagain.

Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca v správe odporučila, aby krajiny sveta na svoje zdravotníctvo dávali o jedno percento hrubého domáceho produktu viac ako doteraz. A na globálne zdravotníctvo spolu o 15 miliárd dolárov (13,8 mld. eur) ročne viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet