Na hlavný obsah

WHO: Minulý týždeň zomrelo vo svete na covid takmer 40 000 ľudí

Viac ako polovica prípadov bola v Číne.

WHO: Minulý týždeň zomrelo vo svete na covid takmer 40 000 ľudí
Ľudia s rúškami v uliciach Pekingu. Foto: TASR/AP

Takmer 40 000 mŕtvych v súvislosti s covidom registrovala v minulom týždni Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Viac ako polovica z nich pripadla na Čínu. Na zasadnutí krízového výboru WHO, ktorý posudzuje, či pandémia stále predstavuje globálny stav núdze, to v piatok (27. 1.) podľa agentúry Reuters uviedol šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Od začiatku decembra podľa dát, ktoré má WHO k dispozícii, zomrelo na celom svete v súvislosti s infekciou vyše 170 000 ľudí. Skutočné čísla budú ale podľa Ghebreyesusa zrejme ešte oveľa vyššie.

Práve Čína je teraz zrejme najpostihnutejšou krajinou sveta. Podľa jedného z tamojších expertov sa koronavírusom infikovalo už okolo 80 % obyvateľov tejto 1,4-miliardovej krajiny. Je to dôsledkom dramatickej zmeny protipandemických opatrení z konca minulého roka.

Peking pre koronavírus, ktorý sa začal šíriť práve z Číny, dlho presadzoval politiku takzvanej nulovej tolerancie a s ňou súvisiace prísne opatrenia. Tá však vlani v novembri vyvolala na čínske pomery rozsiahle protesty v uliciach, pri ktorých niektorí dokonca požadovali odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga.

Úrady nakoniec v decembri aj pod týmto tlakom zmenili názor a opatrenia zásadne uvoľnili.

Na zasadnutí by krízový výbor mal šéfovi WHO odporučiť buď ponechanie globálneho stavu núdze, ktorý vyhlásili pred tromi rokmi, alebo jeho zrušenie. Ghebreyesus potom rozhodne, či sa odporúčaním bude riadiť. Podľa agentúry DPA konečné rozhodnutie zrejme padne najskôr v pondelok (30. 1.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet