Na hlavný obsah

WHO vyzýva Čínu, aby zverejňovala informácie o covide

Za mesiac tam zomrelo takmer 60 000 ľudí.

WHO vyzýva Čínu, aby zverejňovala informácie o covide
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) apeluje na Čínu, aby pokračovala vo zverejňovaní informácií o šírení ochorenia COVID-19, napísala v nedeľu (15. 1.) agentúra AP. Čínska vláda v sobotu (14. 1.) oznámila, že od začiatku decembra na túto chorobu v krajine zomrelo v nemocniciach bezmála 60 000 ľudí.

Peking predtým čelil kritike, že nedostatočne informuje o vlne nákazy, ktorá sa v posledných týždňoch po uvoľnení protipandemickej politiky šíri krajinou, kde žije zhruba 1,4 miliardy obyvateľov.

Sobotňajšia štatistika bola prvým oficiálnym údajom o počte úmrtí odkedy Peking uvoľnil svoje prísne protipandemické opatrenia. Podľa čínskej vlády od 8. decembra zomrelo v čínskych nemocniciach v súvislosti s covidom takmer 60 000 ľudí.

Vo zverejnenej štatistike je 5 503 úmrtí označených ako priamy dôsledok covidu a ďalších 54 435 úmrtí ako dôsledok kombinácie tejto infekcie s ďalšími ochoreniami. Podľa agentúry AP je však možné, že ďalší ľudia zomreli doma. Čínska národná zdravotnícka komisia neuviedla, kedy a či vôbec štatistiku aktualizuje.

Toto oznámenie „umožňuje lepšie pochopiť epidemickú situáciu“, uvádza sa vo vyhlásení WHO. Šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus podľa neho telefonicky hovoril s čínskym ministrom zdravotníctva Ma Siao-wejom. „WHO požiadala, aby tento typ podrobných informácií naďalej zdieľali s nami aj s verejnosťou,“ uviedla organizácia.

Podľa jedného zo zástupcov čínskeho zdravotníctva už pandemická vlna v krajine kulminovala. Oproti maximu z 23. decembra podľa neho denné počty ľudí, ktorí pre nákazu skončia v nemocniciach, klesli o 83 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet