Na hlavný obsah

Z nemeckej obce Lützerath odišli poslední klimatickí aktivisti

Skončila sa tým aj operácia polície zameraná na vypratanie obce.

Z nemeckej obce Lützerath odišli poslední klimatickí aktivisti
Trosky z demolačných prác po vysťahovaní klimatických aktivistov z ich tábora v dedine Lützerath pri nemeckom meste Erkelenz. Foto: TASR/AP

Poslední dvaja klimatickí aktivisti opustili v pondelok (16. 1.) svoje úkryty a odišli z nemeckej obce Lützerath. Skončila sa tým aj operácia polície zameraná na vypratanie obce, informuje agentúra AFP.

Aktivisti sa ukrývali vo vlastnoručne vybudovaných tuneloch, aby zabránili rozšíreniu uhoľnej bane Garzweiler, celkovo ich bolo približne 300. Ich cieľom bolo zabrániť zbúraniu vysídlenej dediny Lützerath.

Nemecká polícia preto minulú stredu (11. 1.) spustila operáciu, v rámci ktorej sa snažila klimatických aktivistov z obce vytlačiť. Podľa AFP sa polícii darilo postupovať rýchlejšie, než sa predpokladalo, a do nedele (15. 1.) Lützerath takmer úplne vypratala.

Úspešné zakončenie policajnej operácie nezastavil ani sobotňajší (14. 1.) protest, na ktorom sa v Lützerathe zúčastnila aj švédska aktivistka Greta Thunbergová. Podľa organizátorov prišlo asi 35 000 ľudí, podľa polície ich bolo len 15 000. V sobotu pritom počas protestu utrpeli zranenia demonštranti i policajti a organizátori neskôr políciu obvinili z páchania násilia.

Energetická spoločnosť RWE ako prevádzkovateľ bane dostala povolenie na jej rozšírenie na základe dohody s nemeckou federálnou vládou. Rozšírenie bane považujú za nevyhnutné na zabezpečenie energetických dodávok Nemecku. Aktivisti to odmietajú s tvrdením, že ak sa bude uhlie aj naďalej ťažiť, nebudú dosiahnuté klimatické ciele.

Baňu Garzweiler majú podľa dohody medzi vládou spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a energetickou spoločnosťou RWE zatvoriť do roku 2030.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet