Na hlavný obsah

Za dve vraždy a ďalšie pokusy dostal doživotie

Najvyšší súd potvrdil pôvodný trest pre Románka.

Za dve vraždy a ďalšie pokusy dostal doživotie
Odsúdený Ján Románek na zasadnutí Najvyššieho súdu. Foto: TASR

Kežmarčan Ján Románek si za dve vraždy a ďalšie pokusy o vraždu odpyká doživotný trest odňatia slobody. Senát Najvyššieho súdu (NS) SR o tom rozhodol na utorkovom (17. 1.) verejnom zasadnutí, keď v prípade doživotného trestu potvrdil vlaňajšie rozhodnutie prvostupňového Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Verdikt je právoplatný.

Úhrnný doživotný trest odňatia slobody si odpyká v maximálnom stupni stráženia. Najvyšší súd mu uložil tiež trest prepadnutia majetku, čím čiastočne vyhovel odvolaniu prokurátora.

Predseda odvolacieho senátu Peter Paluda to zdôvodnil zištným motívom Románka pri prepadnutí benzínovej pumpy. Má tiež povinnosť nahradiť škodu poškodeným. Románka uznali za vinného aj zo zadovažovania a prechovávania strelných zbraní i streliva.

Obhajoba vo svojom odvolaní spochybňovala závery znaleckého posudku, argumentovala i nedostatočným odôvodnením rozhodnutia. Poukazovala na psychické problémy Románka. Žiadala vrátenie prípadu prvostupňovému súdu na doplnenie znaleckého dokazovania a opätovné rozhodnutie. Najvyšší súd toto odvolanie zamietol.

Paluda priblížil, že prvý znalecký posudok sa opieral o dve samostatné krátke psychiatrické a psychologické vyšetrenia. Pribrali však aj forenzný ústav, ktorý sa odsúdeným zaoberal dlhodobo.

„Rezultovalo to do záveru, že je príčetný, že vie rozpoznať nebezpečnosť svojho konania a vie ho ovládať,“ podotkol predseda senátu. Odsúdený psychické ochorenie podľa jeho slov len hrá.

Románek sa k skutkom na ŠTS priznal a úprimne ich oľutoval. Prvostupňový súd preto vlani vykonal len dokazovanie vedúce k uloženiu trestu, náhrade škody či prípadnému uloženiu ochranného opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko