Na hlavný obsah

Za prenájom hrobového miesta si ľudia priplatia

V niektorých mestách pôjde aj o dvojnásobok.

Za prenájom hrobového miesta si ľudia priplatia
Na ilustračnej snímke hrobné miesto. Foto: RTVS

Za prenájom hrobového miesta si ľudia priplatia. V niektorých mestách aj dvojnásobne. Samosprávy zvyšujú poplatky, ktoré roky nemenili. Tvrdia, že inak by nemohli zabezpečiť prevádzku cintorínov.

Poplatok za nájom hrobového miesta v Leviciach nemenili 15 rokov. Teraz ho zvýšili o 100 percent. Inak by sa o cintorín ďalej postarať nevedeli.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Poplatok za jednohrob bol vo výške 27 eur, od nového roku je vo výške 54 eur. Na 10 rokov to nie je veľká suma. Na jeden rok 5,40,“ uviedla Mária Kúdelová, referentka pre správu pohrebísk v Leviciach

Stále to však na náklady nestačí. Prevádzka cintorína ich stojí 130-tisíc ročne. Príjmy z týchto poplatkov pokryjú asi tretinu. Musia vystačiť nielen na bežný chod a opravy, ale napríklad aj na starostlivosť o 200-ročné historické hroby.

Ak chcú mať pokosené, svietiť a zabezpečiť odvoz odpadu, budú musieť poplatok za prenájom hrobového miesta, tak ako v Leviciach, zvýšiť aj iné samosprávy.

„Samosprávy tieto poplatky posledné roky spravidla nezvyšovali, pretože sa to snažili pokryť z vlastných zdrojov. Dnes sú na tom, ale finančne tak veľmi nestabilne, že sa snažia splatiť ten historický dlh práve tým, že upravujú aj poplatky, ktoré boli roky nízke,“ ozrejmil Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

Zvýšiť poplatky by reálne potrebovali oveľa viac. Neprimerane však zaťažiť obyvateľov, najmä v malých obciach, nechcú. Už teraz stojí pohreb niekde aj vyše tisíc eur. S drahším nájmom to môže byť ešte viac.

Zdražieť môže nielen prenájom hrobového miesta, ale aj ďalšie poplatky, ktoré na cintorínoch desaťročie nemenili. Medzi nimi aj poplatky za obrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko