Na hlavný obsah

Za špionáž pre Rusko odsúdili vo Švédsku dvoch bratov

Jeden dostal doživotie.

Za špionáž pre Rusko odsúdili vo Švédsku dvoch bratov
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Bývalého zamestnanca švédskych tajných služieb, ktorého usvedčili zo špionáže pre Rusko, vo štvrtok (19. 1.) vo Švédsku odsúdili na doživotie. Jeho brat dostal trest deväť rokov a desať mesiacov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dvoch švédskych občanov iránskeho pôvodu, Peyman Kia a Payam Kia, minulý rok zatkli pre podozrenie zo spolupráce pri odovzdávaní tajných informácií Rusku a jeho vojenskej spravodajskej službe GRU v období od septembra 2011 do septembra 2021. Obaja obvinenie odmietli.

Súd uznal staršieho z bratov, Peymana Kiu, vinným zo „závažnej špionáže“ v prospech Ruska počas takmer desiatich rokov. Mladšieho z bratov, Payama Kiu, tiež odsúdili za „závažnú špionáž“, ako aj za neoprávnené nakladanie s utajovanými informáciami.

Peyman Kia pracoval v rokoch 2014 až 2015 pre švédsku kontrarozviedku a ozbrojené sily. Podľa švédskych médií pracoval aj pre vojenskú spravodajskú službu MUST. Pôsobil aj v prísne tajnej jednotke, ktorá mala na starosti švédskych agentov v zahraničí.

Podľa médií Payam Kia pomáhal svojmu bratovi. Keď ho zatkli, rozobral a rozbil pevný disk svojho počítača. Zariadenie sa neskôr našlo v odpadkovom koši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet