Na hlavný obsah

Za upratovanie odhodených cigaretových ohorkov budú v Španielsku platiť tabakové firmy

Ohorky cigariet sú najčastejšou formou znečistenia morí.

Za upratovanie odhodených cigaretových ohorkov budú v Španielsku platiť tabakové firmy
Na ilustračnej snímke kôpka cigaretových ohorkov na zemi. Foto: Unsplash

Tabakové firmy v Španielsku budú musieť znášať náklady za upratovanie miliónov cigaretových ohorkov, ktoré fajčiari každý rok odhodia na zem. Vyplýva to z balíka nových ekologických opatrení s cieľom redukovať odpad a zvýšiť recykláciu, ktorý vstúpi do platnosti tento piatok (6. 1.) , informoval spravodajský server The Guardian.

Nové opatrenia zahŕňajú aj zákaz jednorazových plastových príborov a tanierov, vatových tyčiniek, polystyrénových téglikov a plastových slamiek, ako aj obmedzenie plastových obalov na potraviny.

Zákon je v súlade so smernicou Európskej únie, ktorá obmedzuje používanie jednorazových plastov a ktorej cieľom je zaviazať znečisťovateľov k upratovaniu neporiadku, ktorý spôsobujú.

Výrobcovia cigariet budú tiež zodpovední za vzdelávanie verejnosti, aby neodhadzovala ohorky na verejných miestach. Zatiaľ však nie je jasné, ako sa budú upratovať ani koľko to bude stáť. Predpokladá sa, že tabakové firmy presunú náklady na zákazníka – a zvýšia tak motiváciu prestať fajčiť.

Podľa vlaňajších vládnych štatistík fajčí asi 22 percent Španielov, zatiaľ čo priemer v krajinách EÚ je 18,4 percent. Napriek vysokému počtu fajčiarov je španielska verejnosť podľa prieskumov naklonená, aby posilnili zákaz fajčenia na verejných miestach.

Jeden z najrozšírenejších druhov odpadkov

Cigaretové ohorky sú jedným z najrozšírenejších druhov odpadkov. Trvá asi desať rokov, kým sa v prírode rozložia. Pri tomto procese sa uvoľňujú toxické látky, ako je arzén a olovo.

Podľa mimovládnej organizácie Ocean Conservancy sú ohorky cigariet najčastejšou formou znečistenia morí, dokonca viac ako plastové vrecká a fľaše.

V záujme verejného zdravia a zníženia počtu ohorkov, ktoré sa dostanú do mora, približne 500 španielskych pláží vyhlásili za nefajčiarske. V minulom roku Barcelona zakázala fajčenie na všetkých desiatich mestských plážach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet