Na hlavný obsah

Začal sa ostrý súboj o Pražský hrad

Pavel a Babiš budú bojovať o každý hlas.

Kandidáti na českého prezidenta - expremiér Andrej Babiš (vľavo) a generál Petr Pavel.
Kandidáti na českého prezidenta – expremiér Andrej Babiš (vľavo) a generál Petr Pavel.Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Prvé hodiny po prezidentských voľbách v Česku priniesli aj prvé obrysy kampane druhého kola. Rozdiel v počte hlasov, ktoré získali generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš bol napokon veľmi tesný – 23 000. Účasť bola vyše 68 percent. Podľa analýz ČT záujem voličov v Prahe a okolí pomohol Pavlovi, v pohraničí zase Babišovi.

Nečakaná výmena na prvých dvoch priečkach v piatok o 16.30 h odštartovala prakticky okamžite kampaň pred druhým kolom. Babišov prejav politológovia označili za dehonestujúci.

„Chcem sa vás spýtať, viete v ktorej európske krajine blízko nás je prezidentom komunistický pracovník rozviedky? Áno, máte pravdu, v Rusku – Putin. V Berlíne na toto pripravovali pána Pavla,“ verbálne zaútočil Babiš na svojho protikandidáta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Babiš evidentne pre tri desatiny stratil hlavu. To, čo zaznelo bola znáška lží. Pokiaľ bude takto pokračovať aj v druhej časti kampane, tak sa naozaj máme na čo tešiť,“ reagoval Pavel.

Boj o voličov

Oba tábory bojujú o každý hlas. Babiša podporil prezident Miloš Zeman, Pavla zase premiér Petr Fiala. Zatiaľ čo Babiš sa uchádza o hlasy voličov nespokojných s vládou, generála Pavla prišli do jeho štábu podporiť traja kandidáti, ktorí nepostúpili – Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Scenár ako cez kopirák zažilo Česko pred piatimi rokmi, keď mal podľa hrubých prepočtov zdanlivo navrch nad Zemanom Jiří Drahoš. Napriek tomu v druhom kole tesne prehral.

„To je veľké ponaučenie z minulých volieb. Teraz je Pavel v inej situácii. Prvé kolo vyhral a nedoháňa žiadnu stratu, je psychologickým víťazom. Navyše, teoretický rybník, z ktorého môže loviť hlasy je omnoho väčší, než ten Babišov. To však neznamená, že už sa rozhodlo. Veľmi drsná kampaň to môže výrazne skomplikovať,“ vysvetlil Jindřich Šidlo, komentátor servera seznamsprávy.cz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet