Na hlavný obsah

Zaočkovanosť detí povinnými vakcínami na Slovensku klesá

Rodičia tým ohrozujú svoje i cudzie deti.

Zaočkovanosť detí povinnými vakcínami na Slovensku klesá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počet detí, ktoré dostali povinné očkovanie, klesá. Aj napriek tomu, že pediatri musia nezaočkovaných nahlásiť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Hygienici upozorňujú, že ak zaočkovanosť príliš klesne, môžu vzniknúť aj lokálne epidémie. Rodičia riskujú zdravie svojich i cudzích detí, pritom často vyviaznu bez pokuty.

Mamička, ktorá si praje zostať v anonymite, nedala zaočkovať svoju dcéru, pretože bola veľmi chorľavé bábätko. Lekárka ju nahlásila na ÚVZ. „Prišlo nám písomné predvolanie. Boli tam dve lekárky, ktoré nám opäť vysvetľovali, aké sú výhody, prečo by sme mali dať dcéru zaočkovať,“ povedala mamička, s očkovaním však nesúhlasila.

Pokles záujmu o očkovanie nám potvrdili viacerí lekári. „Veľmi výrazne nám klesá hlavne očkovanie proti mumpsu, osýpkam a rubeole. Trend je klesajúci, aj keď sa pohybuje okolo piatich až siedmich percent,“ priblížila Elena Prokopová, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre primárnu pediatriu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Inými slovami, existujú okresy, kde je zaočkovanosť len okolo 93 percent. Pri osýpkach tak napríklad nespĺňajú hodnotu kolektívnej imunity. „Ak veľa ľudí odmietne zaočkovať svoje deti v určitom regióne, tak tam potom môže vzniknúť epidémia,“ vysvetlil hlavný hygienik Ján Mikas.

Niektorí detskí lekári do evidencie rodičov, ktorí nechcú dať zaočkovať svoje deti, ani nevezmú. „Mám aj takých, ktorí pôvodne očkovali. Potom sa rozhodli, že nebudú očkovať. Proste ich zahlásim na úrad verejného zdravotníctva,“ uviedla Marta Špániková zo Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti.

Lekár je za pacienta zodpovedný. „Ak dôjde k tomu, že dieťa ochorie na očkovaním preventabilné ochorenie, tak to dieťa môže aj zomrieť. Rodičia potom hľadajú vinníka,“ dodala Špániková.

Sú však aj takí lekári, ktorí odmietnutie očkovania nenahlasujú. ÚVZ by mal vykonávať kontrolu ambulancií. Ten tvrdí, že kontroly vykonáva. Štatistiky pokút však RTVS zaslal len za rok 2019, kde vyzbieral viac ako 22 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko