Na hlavný obsah

Zdravotníci v Anglicku obnovili svoje štrajky

Bojujú za zvýšenie svojich platov.

Zdravotníci v Anglicku obnovili svoje štrajky
Na snímke pracovník záchraniek počas štrajku. Foto: TASR/AP

Zdravotníci v Anglicku začali v stredu (18. 1.) dvojdňový štrajk za zvýšenie svojich platov, informovala agentúra AFP.

Tento ich najnovší protest – prvý sa konal v decembri – zvyšuje tlak na štátom financovanú Národnú zdravotnú službu (NHS) v čase najväčšieho dopytu a dlhých čakacích lehôt na vyšetrenie či operácie.

„Protestné akcie budú mať vplyv na pacientov,“ povedal v utorok (17. 1.) minister zdravotníctva Steve Barclay.

Poukázal na to, že dva decembrové dni štrajkov stredného zdravotného personálu v Anglicku a Walese viedli k zrušeniu „približne 30 000 plánovaných zákrokov a ambulantných návštev“. „Pacienti budú, pochopiteľne, znepokojení vyhliadkou na ďalšie štrajky zdravotníkov,“ dodal.

Sympatie verejnosti

Ťaživá situácia, v ktorej sa ocitol zdravotnícky personál, však vyvolala sympatie verejnosti. Aj keď rastúce ceny potravín a účty za energie zasiahli ľudí s nižšími platmi vo všetkých oblastiach.

Podľa utorňajšieho prieskumu verejnej mienky agentúry YouGov podporilo štrajk zdravotníkov 63 percent opýtaných.

Britský premiér Rishi Sunak však v utorok povedal, že zdravotníci nezvolili správny postup.
„Naďalej vyzývame odbory, aby ustúpili od protestov a pokračovali vo vyjednávaní,“ vyhlásil.

Matthew Taylor, šéf Konfederácie NHS, ktorá zastupuje štátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v Anglicku a Walese, v stredu vyzval ministrov, aby s odbormi obnovili rokovania o platoch.

Konfederácia NHS odhaduje, že štrajky zdravotníkov tento týždeň môžu viesť k zrušeniu 4 500 operácií a 25 000 návštev v ambulancii.

Ďalšie štrajky plánuje na 6. a 7. februára odborová organizácia Royal College of Nursing (RCN), ktorá uviedla, že budú mať „najvyššiu intenzitu v našej histórii“.

Ochota rokovať s vládami

Generálna tajomníčka RCN Pat Cullenová potvrdila ochotu rokovať s vládami. Dodala, že tejto ponuky a šance by sa mali chopiť.

Očakáva sa, že obnovenie štrajkov v stredu oznámi aj odborová organizácia GMB zastupujúca pracovníkov záchrannej služby. NHS tvrdí, že zamestnancom poskytla „spravodlivú dohodu o mzdách“.

Poslanci britského parlamentu v pondelok (16. 1.) predbežne podporili kontroverzný zákon, ktorý by od niektorých pracovníkov prvého kontaktu vyžadovala zachovanie minimálnej úrovne služieb počas štrajkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet