Na hlavný obsah

Zdražovanie prinútilo niektorých mladých učiteľov a zamestnancov škôl odísť z Bratislavy

Týka sa to tých, ktorí prišli zo vzdialenejších regiónov.

Zdražovanie prinútilo niektorých mladých učiteľov a zamestnancov škôl odísť z Bratislavy
Na ilustračnej snímke deti v škole. Foto: RTVS

Zdražovanie prinútilo niektorých mladých učiteľov a zamestnancov škôl odísť z hlavného mesta. Týka sa to tých, ktorí prišli zo vzdialenejších regiónov. Plat začínajúceho učiteľa im na drahší nájom a služby nestačí. Podľa Združenia základných škôl ich v budúcnosti môže odísť viac.

Mnohí mladí učitelia aj nepedagogickí zamestnanci prišli do hlavného mesta za vidinou lepšieho uplatnenia. Namiesto vlastného bývania, však žijú v podnájmoch s inými nájomníkmi a po vyučovaní idú do ďalšej práce. Niektorí to takto nezvládali.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zatiaľ nám odišli dvaja. Každý druhý mesiac riešim situáciu, že mi príde mladý človek oznámiť, že nevládze vyžiť z tohto platu. A to aj v prípade, že majú druhú prácu a odchádzajú domov a my ich v takom prípade nemáme ani šancu prehovárať, lebo to sú existenčné veci s ktorými im my nevieme pomôcť,“ ozrejmila Eva Dubeňová, riaditeľka základnej školy s materskou školou na Dubovej ulici v Bratislave.

Začínajúci učiteľ zarábal okolo 915 eur v hrubom. Tento rok sa im platy valorizujú v dvoch krokoch – od januára o 10 a v septembri o 12 percent. Dostanú sa tak na hranicu približne 1 200 eur. Začínajúci učiteľ by mal podľa odborárov dostať viac.

Predsedníčka Združenia základných škôl nevylučuje, že mladých pedagógov z hlavného mesta odíde viac.

Na budúci rok by podľa ministra školstva mohli učitelia dostávať k platu príspevky, ktoré by vyrovnali regionálne rozdiely.

„Nejde nám o to, žiadnu skupinu zvýhodniť. Ide nám o to, aby za porovnateľnú kvalitu práce dostali zamestnanci v školstve porovnateľnú mzdu. A porovnateľnosť mzdy sa dá merať nákupným košom toho, čo potrebujú si zabezpečiť zo mzdy primárne,“ dodal Ján Horecký, dočasne poverený minister školstva.

Podľa portálu Edujobs, už začiatkom tohto roka uverejnili školy v bratislavskom kraji 125 inzerátov, že hľadajú učiteľov a nepedagogických zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny