Na hlavný obsah

Zelenská v Davose odovzdala list pre Si Ťin-pchinga s návrhmi na ukončenie vojny

List napísal jej manžel Volodymyr Zelenskyj.

Zelenská v Davose odovzdala list pre Si Ťin-pchinga s návrhmi na ukončenie vojny
Na snímke prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose. Foto: TASR/AP

Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská v utorok (17. 1.) na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose odovzdala čínskemu vicepremiérovi list. Ten napísal jej manžel Volodymyr Zelenskyj čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi. List obsahuje jeho návrhy týkajúce sa ukončenia ruskej vojny proti Ukrajine.

Agentúra Reuters uvádza, že Čína, ktorá je rovnako ako Rusko stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, je dôležitým partnerom Moskvy a ruskú inváziu na Ukrajinu doteraz neodsúdila.

V prejave k účastníkom ekonomického fóra Zelenská povedala, že list adresovaný Siovi odovzdá čínskemu vicepremiérovi Liou Cheovi.

Ukrajinská prvá dáma tiež uviedla, že má listy aj pre šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a švajčiarskeho prezidenta Alaina Berseta. Poslucháčov vyzvala, aby viac využili svoj vplyv na ukončenie bojov na Ukrajine.

Globálna spolupráca je podľa nej potrebná na to, aby sa nezrútili životy ľudí na celom svete, na aké boli doteraz zvyknutí. Upozornila, že vojna na Ukrajine má celosvetové dosahy, ktoré by sa mohli zhoršiť, ak by jej krajinu porazili.

„Ako svet očakáva, že dosiahne klimatickú neutralitu, keď nedokáže ani zastaviť vypaľovanie celých ukrajinských miest. To je to, čo Rusko robí svojím delostrelectvom, raketami, iránskymi dronmi,“ povedala Zelenská. Jej manžel od začiatku skoro jedenásť mesiacov trvajúceho konfliktu do zahraničia nejazdí, jedinou výnimkou bola jeho decembrová cesta do Washingtonu.

Zelenskyj predstavil mierový plán v novembri

Reuters pripomína, že Zelenskyj svoj desaťbodový mierový plán prvýkrát predstavil v novembri. Vtedy prostredníctvom videokonferencie prehovoril k účastníkom stretnutia skupiny krajín G20.

Hovoril v ňom o stiahnutí ruských jednotiek z celého ukrajinského územia alebo o zriadení špeciálneho vojnového tribunálu, ktorý by súdil zločiny, ktorých sa Rusi na Ukrajine dopúšťajú. Zelenskyj a šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba sa snažia posilňovať vzťahy s ázijskými a africkými krajinami, aby rozšírili koalíciu proti Rusku.

Bývalý americký minister zahraničia Henry Kissinger vo svojom videoprejave k účastníkom davoského fóra zopakoval, že „rozumným výsledkom vojenských operácií by bolo prímerie pozdĺž línie invázie“. Rovnako ako už vlani dal tento 99-ročný veterán americkej diplomacie najavo, že by Ukrajina mala prijať ruskú okupáciu Krymu. Ukrajinskí predstavitelia však takéto návrhy odmietajú, Zelenskyj ich v minulosti označil za mníchovské.

Kissinger zároveň povedal, že Spojené štáty by mali Ukrajine ďalej pomáhať a zosilniť vojenskú podporu dovtedy, kým sa podarí dosiahnuť líniu pre prímerie. Dal najavo svoj obdiv voči Zelenskému i hrdinstvu Ukrajincov.

Pripomenul, že predtým sa pre obavy z konfliktu s Ruskom staval proti vstupu Ukrajiny do NATO. Teraz si však myslí, že by to bol dobrý výsledok rokovaní o prímerí. Poznamenal tiež, že zničenie Ruska ako štátu by túto krajinu vlastniacu jadrové zbrane otvorilo vnútornému konfliktu a intervencii zvonku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet