Na hlavný obsah

Zelenskyj: Bitka o Soledar stále pokračuje

Moskva v piatok informovala o jeho dobytí.

Zelenskyj: Bitka o Soledar stále pokračuje
Ukrajinskí vojaci sa dívajú na stúpajúci dym z mesta Soledar, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

Napriek viacerým ruským správam o dobytí malého mesta Soledar na východe Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že bitka o mesto stále pokračuje. Informuje o tom agentúra DPA.

„Tvrdý boj o Doneckú oblasť pokračuje,“ uviedol ukrajinský prezident v piatok (13. 1.) vo svojom tradičnom večernom prejave. „Boje o Bachmut a Soledar, o Kreminnu, o ďalšie mestá a obce na východe nášho štátu stále pokračujú,“ vyhlásil.

Osobné poďakovanie adresoval prezident ukrajinským jednotkám, ktoré bránili Soledar a Bachmut pred ruskými útokmi. „Veľká vďaka patrí bojovníkom z jednotky Kraken za rozhodné akcie na zničenie nepriateľa na území Soledaru,“ povedal Zelenskyj.

V Bachmute zasa vzdal hold okrem iného Medzinárodnej légii, jednotke zloženej zo zahraničných bojovníkov.

Ruské vojenské velenie, ako aj neslávne známa ruská súkromná armáda Vagnerova skupina, nasadená v Soledare, vyhlásili, že obsadili mesto ešte vo štvrtok (12. 1.) večer. Keďže pri postupe boli úspešní najmä vagnerovci, ministerstvo obrany v Moskve napokon ustúpilo a prisúdilo zásluhy o dobytie mesta tejto žoldnierskej skupine.

„Už po sebe štekajú pre to, komu treba pripísať zásluhy o taktický postup,“ okomentoval Zelenskyj ich spor, dodajúc, že to je „jasný signál zlyhania“.

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet