Na hlavný obsah

Zelenskyj navrhol Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu

Ten sa zameriava na ukončenie vojny na Ukrajine.

Zelenskyj navrhol Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu
Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu. Zameriava sa na ukončenie vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok (13. 1.) Zelenskyj na sociálnych sieťach.

„S prezidentkou Zuzanou Čaputovou sme hovorili o ďalšej obrannej spolupráci medzi Ukrajinou a Slovenskom. Pozval som ju, aby sa pripojila k implementácii mierového plánu. Hovorili sme o spoločných medzinárodných podujatiach,“ napísal Zelenskyj.

Čaputová ubezpečila Zelenského, že Slovensko v rámci svojich možností a kapacít pokračuje v podpore Ukrajiny. Potvrdila, že jej prezident predstavil desaťbodový plán. Ten má dosiahnuť spravodlivý mier a je v súlade s Chartou Organizácie Spojených národov.

„Všetky kroky, ktoré povedú k ukončeniu tejto brutálnej vojenskej agresie Ruska a nastoleniu trvalého mieru v Ukrajine ako Slovensko podporíme,“ vyhlásila na sociálnej sieti.

Ako dodala prezidentka, Zelenskyj jej v telefonáte tiež zagratuloval k 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky. Občanom Slovenska poprial v novom roku všetko dobré. Zároveň poďakoval za podporu, ktorú Slovensko poskytuje Ukrajine, vrátane pomoci ľuďom, ktorých vojna vyhnala zo svojej krajiny.

Ukrajinský prezident vyzýva na zorganizovanie celosvetového mierového samitu. Tam by predstavil svoj plán na ukončenie vojny, nazývaný aj „recept na mier“ (Peace Formula). Zahŕňa napríklad stiahnutie ruských vojakov z medzinárodne uznaného územia Ukrajiny.

To by znamenalo, že Rusko sa vzdá štyroch oblastí, ktoré anektovalo v septembri. A to vrátane Krymského polostrova, ktorý anektovalo ešte v roku 2014. Rusko však opakovane vyhlasuje, že o tomto bode odmieta diskutovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet