Na hlavný obsah

Zelenskyj podpísal výnos uvaľujúci sankcie na viaceré ruské celebrity

Je medzi nimi aj operná speváčka Anna Netrebko.

Zelenskyj podpísal výnos uvaľujúci sankcie na viaceré ruské celebrity
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v sobotu (7. 1.) výnos, ktorý uvaľuje sankcie na 119 jednotlivcov – vrátane mnohých ruských celebrít – za ich podporu vojny na Ukrajine. Oznámila to Zelenského kancelária, na ktorú sa odvoláva denník The Guardian.

Medzi sankcionovanými osobami sú ruskí speváci, herci či televízne osobnosti, napr. exmanžel Ally Pugačovovej spevák Filipp Kirkorov, známy ruský režisér a producent Nikita Michalkov, operná speváčka Anna Netrebko či šéfredaktorka spravodajskej televíznej stanice RT Margarita Simoňjanová.

Na zozname sankcionovaných sú aj traja ukrajinskí štátni príslušníci. Televízna moderátorka Žanna Badojevová, futbalista Anatolij Tymoščuk a speváčka Lolita Miľavská. Tá má ruské i ukrajinské občianstvo, spresnila britská stanica BBC.

Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak v príspevku na sociálnej sieti twitter označil ľudí figurujúcich na tomto najnovšom sankčnom zozname za „propagandistov smrti“ zodpovedných za „priame či nepriame výzvy na zabíjanie, únosy a krádeže na Ukrajine“.

Podľa prezidentského výnosu osobám uvedeným na zozname zablokujú ukrajinské aktíva, pozastavia obchodné operácie s nimi, zrušia všetky licencie alebo povolenia a zakážu transakcie s cennými papiermi a prevody autorských práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet