Na hlavný obsah

Železnička v Čiernom Balogu je pre nedávny spor s developerom ohrozená

Dobrovoľníci spustili petíciu.

Železnička v Čiernom Balogu je pre nedávny spor s developerom ohrozená
Úzkokoľajová železnica v Čiernom Balogu. Foto: RTVS

Úzkokoľajová železnica v Čiernom Balogu čelí problémom. Spôsobili ich administratívne zlyhania štátu z minulosti. Aby prevádzku trate nezastavili, dobrovoľníci spustili petíciu.

Železnička v Čiernom Balogu je pre nedávny spor s developerom ohrozená. Súkromný investor kúpil v dražbe pozemok, cez ktorý vedie aj jeden úsek železničnej trate. Postaviť tu plánuje rodinné domy. Nezhody medzi neziskovou organizáciou, ktorá sa o historickú železnicu stará, a developerom vyvrcholili do petičnej akcie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Petíciu za zachovanie Čiernohronskej železničky podpísalo takmer 5 000 ľudí.

RTVS oslovila aj developera, no k téme sa vyjadriť nechcel. Podľa vedenia železnice nová výstavba nie je jediný problém. Pred časom totiž dostali rozhodnutie o odstránení časti dráhy a výhybiek, pre chýbajúce stavebné povolenia. Tu však nastal zvrat.

“Rozkladová komisia navrhla ministrovi toto rozhodnutie zrušiť, pričom sa s jej právnym názorom stotožnil a zrušil prvostupňové rozhodnutie. Dôvodom bola najmä nepreskúmateľnosť a nedostatočné odôvodnenie tohto rozhodnutia,“ nachádzalo sa v stanovisku ministerstva.

Tento krok síce považuje riaditeľ železnice za významný úspech, no stále treba doriešiť napríklad nevysporiadané pozemky pod dráhou.

“Najväčšia obava je, že by sa zastavila prevádzka, pretože keď sa takáto vec raz zastaví a keď sa rozpadne kolektív ľudí, ktorí to tu už 30 rokov robíme zadarmo, tak to nikto nedá dokopy,“ dodal Aleš Bílek, riaditeľ Čiernohronskej železnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny