Na hlavný obsah

Železničná stanica v Nitre je v havarijnom stave

V strope je polmetrová diera.

Železničná stanica v Nitre je v havarijnom stave
Železničná stanica v Nitre. Foto: RTVS

Na opravu chátrajúcej stanice v Nitre chýbajú peniaze. Časť budovy je v havarijnom stave. V strope je polmetrová diera. Železnice priestor prehradili a cestujúcim zrušili jeden zo vstupov.

Denne tam nastúpia a vystúpia stovky cestujúcich. Z ulice sa do budovy stanice nedostanú, aby si kúpili cestovný lístok, musia ju obísť. Tam ich privíta dočasne predelený vestibul.

Havarijný stav časti budovy postavenej pred 150 rokmi spôsobila vlani na začiatku leta spadnutá omietka a diera v strope. Železnice už majú hotovú projektovú dokumentáciu na výmenu stropnej konštrukcie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová informovala, že realizácia stavby začne po vydaní stavebného povolenia a výbere zhotoviteľa. Železnice priznávajú, že stanica v Nitre potrebuje komplexnejšiu opravu, majú to aj v dlhodobom pláne svojich investícii.

„Vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov, na ktorý dlhodobo poukazujeme, nie je možné v podmienkach ŽSR vykonať v primeranom čase všetky rekonštrukcie,“ podotkla Achbergerová.

Podľa štúdie z roku 2018 by obnova stanice s výstavbu jej nových častí vtedy stála viac ako tri a pol milióna eur. Odborník z katedry železničnej dopravy upozorňuje, že moderné európske stanice ponúkajú cestujúcim rôzne služby, nielen informácie o ich vlaku.

Kedy by železnice s obnovou nitrianskej stanice mohli začať, v súčasnosti nikto nevie povedať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny