Na hlavný obsah

Zhabaný tovar ide niekedy aj na charitatívne účely

Colný úrad Michalovce ponúkol už stovky drevených paliet.

Zhabaný tovar ide niekedy aj na charitatívne účely
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektoré tovary zhabané colníkmi môžu ísť do dražby, alebo aj na dobročinné účely. Colný úrad Michalovce ponúkol bezodplatne už stovky drevených paliet.

Zhabané drevené palety môžu byť použité napríklad na vykurovanie. Bezodplatnú ponuku colného úradu v minulosti využili aj Slovenská katolícka charita či zariadenie pre ľudí bez domova Oáza – Nádej pre nový život v Bernátovciach.

„Dostali palety, myslím, že to bol rok 2016. Asi 600 kusov. Mali sa použiť na postele, ktoré sme vtedy nemali,“ uviedol kňaz a riaditeľ zariadenia Oáza – nádej pre nový život Peter Gombita.

Využili ich na stoly či stoličky a tiež aj ako ohradu pre zvieratá. Tovar je v colnom priestore zaistený pre podozrenie, že ide o falzifikát neoprávnene označený ochrannou známkou.

„Colný úrad ponúkne drevené palety na humanitárne účely až po doručení súhlasu oprávnenej osoby so zničením zaisteného tovaru podozrivého z porušenia práv duševného vlastníctva,“ vysvetlila hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

Takýto tovar následne prepadá v prospech štátu a až tak ho môžu získať rôzne humanitárne organizácie či charitatívne združenia. Avšak dostať takúto pomoc nie je jednoduché.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Čo sa týka niektorých komodít, ako sú cigarety, alkohol, chemické prípravky, tie musia byť zlikvidované. Rovnako aj potraviny živočíšneho pôvodu, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia spotrebiteľa,“ dodala Nimrichterová.

V závislosti od množstva, druhu a hodnoty nelegálne prevážaného tovaru sa jeho prepravca môže dopustiť colného priestupku alebo aj trestného činu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny