Na hlavný obsah

Zo zaparkovaných áut kradnú katalyzátory

Škody môžu dosiahnuť aj niekoľko tisíc eur.

Zo zaparkovaných áut kradnú katalyzátory
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Nových Zámkoch a okolí pribúdajú krádeže katalyzátorov. Páchatelia ich odrezávajú z áut zaparkovaných pred bytovými domami. Autá tak zostávajú nepojazdné. Škody môžu dosiahnuť aj niekoľko tisíc eur.

„Auto som našla v takomto stave ráno. Mysleli sme, že výfuk je buď skopnutý alebo padnutý. Nakoniec sme zistili, že odstránili katalyzátor,“ vysvetlila poškodená Sabina. Odrezali ho v noci priamo pod pouličnou lampou a pod oknami stoviek bytov. Blízko hlavnej cesty a bez toho, aby sa spustil alarm. Auto tam stálo iba niekoľko hodín.

V posledných dňoch takto ukradli iba v Nových Zámkoch asi desiatku katalyzátorov. Ďalšie krádeže hlásia z okolitých dedín, aj zo Štúrova. V celom okrese rovnaký scenár – vandali si vyberajú miesta, kde nie sú kamery.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Automechanik Michal Košík vysvetľuje, že pri krádeži katalyzátora si páchateľ musí ľahnúť pod vozidlo a odpíliť ho. Poškodiť pri tom môže aj iné komponenty. Škoda sa môže vyšplhať až do výšky 1 000 eur.

Odrezať ho vedia dvaja ľudia za niekoľko minút, bez hluku a veľmi jednoducho. Kradnú rovnako zo starých aj z nových áut. Tie s nízkym podvozkom si nadvihnú. Kradnú na objednávku alebo ich predávajú po rôznych bazároch. V porovnaní s novými dielmi za tretinové ceny. Vyťažiť z nich však vedia aj viac.

Naposledy obvinili z krádeží katalyzátorov troch mužov v Trenčíne. Hrozia im dva roky väzenia. Prípady z novozámockého okresu ešte neobjasnili, vyšetrujú ich ako priestupky. Podozrivé osoby pri zaparkovaných autách treba hlásiť na číslo 158.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny