Na hlavný obsah

Zomrel austrálsky kardinál George Pell, kedysi tretí najvyšší predstaviteľ Vatikánu

Mal 81 rokov.

Zomrel austrálsky kardinál George Pell, kedysi tretí najvyšší predstaviteľ Vatikánu
Na archívnej snímke kardinál George Pell. Foto: TASR/AP

Austrálsky kardinál George Pell bol v minulosti tretím mužom Vatikánu na poste prefekta ekonomického sekretariátu. Zomrel v utorok (10. 1.) v Ríme vo veku 81 rokov. Informovali o tom v stredu (11. 1.) tlačové agentúry.

Pell bol najvyššie postaveným katolíckym duchovným uväzneným za sexuálne zneužívanie a v roku 2020 ho najvyšší austrálsky súd prepustil na slobodu.

Kardinál Pell zomrel v utorok večer v Ríme, informoval agentúru Reuters jeho osobný tajomník Joseph Hamilton. Austrálske médiá uviedli, že príčinou smrti boli komplikácie po operácii bedrového kĺbu.

Reakcie na Pellovo úmrtie

Pápež František v stredu ocenil Pellovu prácu na reforme vatikánskych financií. Austrálskeho kardinála nazval „verným služobníkom, ktorý bez váhania vytrvalo nasledoval svojho Pána aj v hodine súdu“. Povedal, že je vďačný za Pellov záväzok k cirkvi.

„Bude na historikoch, aby zhodnotili jeho vplyv na život cirkvi v Austrálii, ktorý bol značný a bude trvať dlho,“ citovala agentúra AP arcibiskupa zo Sydney Anthonyho Fishera. Ten označil Pellovu smrť za šokujúcu správu.

Fisher povedal, že pohrebná omša za Pella sa bude sláviť vo vatikánskej Bazilike svätého Petra o niekoľko dní a jeho telo letecky prevezú do Austrálie. Pochovajú ho v krypte katedrály v Sydney.

K úmrtiu sa vyjadril aj austrálsky premiér Anthony Albanese. Niektorí komentátori tvrdia, že sa snažil vyhnúť priamej pocte Pellovi, aby neurazil tých, ktorí ho stále považujú za vinného v sexuálnej kauze. „Tento deň bude ťažký pre mnohých ľudí, najmä katolíkov. Vyjadrujem sústrasť všetkým, ktorí smútia,“ povedal Albanese.

Kardinálom sa stal v roku 2003

George Pell sa narodil v júni 1941 v Ballarate v Austrálii. Za kňaza ho vysvätili v roku 1966 a biskupom sa stal v roku 1987. V rokoch 1996 až 2001 bol arcibiskupom Melbourne, potom do roku 2014 arcibiskupom Sydney a v roku 2003 sa stal kardinálom.

V roku 2013 ho vymenovali do novej poradnej rady kardinálov pre reformu vatikánskej kúrie a v roku 2014 sa stal prefektom nového Sekretariátu pre ekonomické záležitosti, akéhosi vatikánskeho ministerstva hospodárstva.

Jej vytvorením pápež František reagoval na problémy Vatikánskej banky, ktorá čelila kritike za nedodržiavanie noriem proti praniu špinavých peňazí. Do roku 2019 pôsobil ako prefekt hospodárskeho sekretariátu.

Obvinenie zo sexuálneho obťažovania

Austrálsky súd v roku 2019 uznal Pella vinným z priestupkov voči dvom chlapcom vo veku 13 rokov, ktorých sa dopustil ako arcibiskup v 90. rokoch.

Jeden z chlapcov zomrel v roku 2014 vo veku 31 rokov na predávkovanie heroínom, takže v procese voči Pellovi svedčil len druhý z chlapcov.

Na snímke kardinál George Pell, najvyššie postavený predstaviteľ Vatikánu obvinený z trestných činov sexuálneho zneužívania.
Na snímke kardinál George Pell, najvyššie postavený predstaviteľ Vatikánu obvinený z trestných činov sexuálneho zneužívania.Foto: TASR/AP

Ten sudcom opísal, že Pell sa v roku 1996 po nedeľnej omši v sakristii melbournskej katedrály obnažil pred ním a ďalším chlapcom, osahával ich a nútil ich k orálnemu sexu.

Kardinál strávil vo väzení niečo vyše roka zo svojho šesťročného trestu. V roku 2020 austrálsky najvyšší súd po odvolaní rozsudok zrušil a nariadil Pellovo okamžité prepustenie. Dospel k záveru, že skutok dostatočne nedokázali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet