Na hlavný obsah

Zomrel bývalý americký astronaut Cunningham, člen posádky Apollo 7

Mal 90 rokov.

Zomrel bývalý americký astronaut Cunningham, člen posádky Apollo 7
Na snímke posádka vesmírnej lode Apollo 7. Zľava Walter Cunningham, Don Eisele a Walter Schilla. Foto: Profimedia

V utorok (3. 1.) vo veku 90 rokov zomrel bývalý americký astronaut Walter Cunningham. Ten bol jedným z členov posádky vesmírnej lode Apollo 7. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

„Walt Cunningham bol pilotom bojového lietadla, fyzikom a podnikateľom – ale predovšetkým bol prieskumníkom,“ povedal o bývalom astronautovi riaditeľ NASA Bill Nelson.

Vesmírna loď Apollo 7 odštartovala z mysu Canaveral na Floride 11. októbra 1968. Išlo o prvú loď Apollo s ľudskou posádkou. Na palube boli astronauti Walter Schirra, Donn Eisele a Walter Cunningham, ktorí uskutočnili nielen 163 obletov Zeme, ale tiež úspešne vykonali mnoho pokusov.

Medzi nimi aj približovací manéver s pomocou druhého stupňa rakety. Ich jedenásťdňová misia znamenala pre Američanov dôležitý krok v programe dobytia Mesiaca.

Po tragickej nehode Apolla 1 v januári 1967, pri ktorej zahynuli všetci traja astronauti a zničila sa aj samotná kozmická loď, sa plánované lety Apolla 2 a 3 vôbec neuskutočnili. Lode Apollo 4, 5 a 6 vypustili iba s vedeckými prístrojmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet