Na hlavný obsah

Zomrel posledný grécky kráľ Konštantín II.

Bol bratrancom britského kráľa Karola III.

Zomrel posledný grécky kráľ Konštantín II.
Bývalý grécky kráľ Konštantín II. (2014). Foto: TASR/AP

V Aténach v utorok (10. 1.) vo veku 82 rokov zomrel posledný grécky kráľ Konštantín II. Informovali o tom grécke médiá aj zahraničné agentúry s odvolaním sa na nemocnicu, kde muža hospitalizovali.

Konštantín II. vládol do roku 1967, keď ho vojenská junta, s ktorou predtým spolupracoval, donútila opustiť krajinu. Jeho vláda patrila k najviac nepokojným obdobiam v histórii moderného Grécka, píše agentúra Reuters.

Podľa agentúry AFP bol Konštantín II. bratrancom britského kráľa Karola III. Konštantín II. bol tiež krstným otcom princa Williama a bratom španielskej kráľovnej Sofie. Jeho manželka Anne-Marie je sestrou dánskej panovníčky Margrethe II.

Podľa gréckej verejnoprávnej televízie ERT bývalý kráľ zomrel v dôsledku mozgovej príhody. Hospitalizovali ho minulý týždeň.

Monarchiu zrušilo referendum

Konštantín II. nastúpil na trón v roku 1964 po smrti svojho otca, kráľa Pavla. Vo veku 23 rokov čelil nepokojnému politickému obdobiu. V apríli roku 1967 zosadil vládu vojenský puč a kráľ s juntou spočiatku spolupracoval. Skupina dôstojníkov ho však na konci toho roka donútila opustiť krajinu.

Grécko oficiálne monarchiu zrušilo v roku 1973 v referende zvolanom juntou. Výsledok potvrdilo o rok neskôr referendum usporiadané prvou demokratickou vládou. V ňom návrat monarchie odmietlo bezmála 70 % Grékov.

Grécky kráľ Konštantín II. a kráľovná Anne-Marie pózujú po sobáši v Aténach (1964).
Grécky kráľ Konštantín II. a kráľovná Anne-Marie pózujú po sobáši v Aténach (1964).Foto: TASR/AP

Konštantín II. žil zhruba štyri desaťročia v Londýne a do Grécka sa trvalo vrátil len pred niekoľkými rokmi. Na začiatku 90. rokov mu vláda socialistického premiéra Andreasa Papandreua odobrala grécke občianstvo a skonfiškovala kráľovskej rodine zvyšný majetok. Bývalý kráľ nakoniec vysúdil odškodnenie vo výške 12 miliónov eur.

V mladosti bol posledným gréckym monarchom aj úspešným športovcom a v roku 1960 získal na olympijských hrách v Ríme zlatú medailu v jachtingu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet