Na hlavný obsah

Zrážky a topiaci sa sneh naplnili Ružín

V lete zaznamenala rekordne nízku hladinu.

Zrážky a topiaci sa sneh naplnili Ružín
Na ilustračnej snímke Ružínska priehrada. Foto: RTVS

Vodná nádrž Ružín sa mení v každom ročnom období. V lete zaznamenala rekordne nízku hladinu. Na jeseň do nej vracali život pomocou zarybňovania. V súčasnosti je po dlhom čase opäť plná vody.

Rybári i zástupcovia okolitých samospráv sa ale boja, že v lete by sa situácia spred roka mohla zopakovať.

„Približne jeden meter momentálne chýba do plného stavu Ružína,“ priblížil predseda OZ Ružínska priehrada Jozef Kojecký. Podľa slovenských vodohospodárov je priehrada Ružín aktuálne naplnená na 89 percent, teda na úrovni 325 metrov nad morom.

„Príroda urobila to, čo my urobiť nevieme. Voda je v Ružíne iba vďaka vlhkejšiemu počasiu,” vysvetlil starosta obce Margecany Igor Petrík. „Prišiel odmäk a do toho aj dážď. Lyžiarov to síce nepotešilo, ale nás veľmi,“ skonštatoval hospodár a vedúci člen rybárskej stráže Rudolf Halmi.

Nedostatok vody ovplyvnil aj turizmus

Pred polrokom rybárom stav hladiny Ružína spať nedával. „Bola to obrovská katastrofa, ktorá postihla aj rybárov, život na vode aj turizmus,“ dodal Kojecký.

Padla preto aj dlho pripravovaná a očakávaná premiéra Dračích lodí na Ružíne. „Bola to medzinárodne vybavená súťaž s nočným pretekom. Konečne niečo zaujímavé na Ružíne a museli sme to vzdať,“ povedal Kojecký.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nízka hladina vody v Ružíne negatívne ovplyvnila aj zarybnenie vodnej nádrže. „Za minulý rok sme nedali do Ružínskej priehrady 800 kilogramov pstruha dúhového. Deväť a pol metra chýbalo v stĺpci, a to už sa jednoducho nedalo,“ priblížil Halmi.

Zodpovední sa obávajú, že stav vody v Ružíne z leta sa zopakuje. Iniciujú preto zmenu manipulačného poriadku. Slovenskí vodohospodári tvrdia, že to musí schváliť príslušný okresný úrad.

„Vodné stavby plnia presne ten účel, na ktoré boli postavené. Teda okrem protipovodňovej ochrany akumulujú vodu v čase prebytku, aby ňou v čase nedostatku mohli dotovať život v rieke a potreby užívateľov pod vodnou stavbou,“ vysvetlil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Dodal, že sa podnik snaží rokovať so samosprávami a aktuálne problémy riešiť priamo v regiónoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny