Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová by mala podľa Kollára veľkú šancu stať sa opäť prezidentkou

Pellegrinimu sa nepáči, že bola v kritických chvíľach často ticho.

Hosťami politickej diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12 boli Peter Pellegrini (vľavo) a Boris Kollár.
Hosťami politickej diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12 boli Peter Pellegrini (vľavo) a Boris Kollár. Foto: RTVS

Zuzana Čaputová by mala veľkú šancu na to, aby sa opäť stala prezidentkou. V nedeľu (29. 1.) to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 vyhlásil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Predsedovi strany Hlas-SD Petrovi Pellegrinimu (nezaradený) sa nepáči, že prezidentka bola v kritických chvíľach veľmi často ticho. Myslí si, že sa málo zastáva občanov Slovenskej republiky. Za chybu považuje aj jej „nezotrvanie v totálnom tlaku na vypísanie predčasných volieb.“

Hlas-SD zatiaľ otázku prezidentských volieb vo svojej strane neuzavrel. Na to, či by do volieb postavil diplomata Petra Weissa Pellegrini nechcel priamo odpovedať.

„Zatiaľ nemáme žiadne konkrétne meno, ktoré by sme do volieb postavili,“ uviedol. Podľa neho má väčšiu šancu kandidát, ktorý nie je stranícky a veľa naznačí aj to, ako dopadnú samotné parlamentné voľby. Kollár zopakoval, že Sme rodina nepostaví vlastného kandidáta, preferuje občianskeho kandidáta.

Podľa neho by neboli dobré kandidatúry z vrcholových nezávislých funkcií. Narážal tým napríklad na posty generálneho prokurátora, policajného prezidenta, špeciálneho prokurátora či šéfa NKÚ.

„V kuloároch parlamentu sa dokonca hovorí, že by mal prísť návrh zákona, aby takýto funkcionári nemohli najbližšie voľby počas štyroch rokov, keď ukončia svoju kariéru, ísť kandidovať do tejto funkcie,“ spresnil.

Svoje zamestnanie by si podľa neho totiž mohli zamieňať s kandidovaním. Vyjadril sa, že takýto zákon by podporil.

Pellegrini sa obáva, že by mohlo ísť o zasahovanie do ich ústavného práva byť volený. Skôr však preferuje, aby ľudia, ktorí vykonávajú svoju prácu dobre, zotrvali vo svojej funkcii do konca. Maroš Žilinka je podľa neho dobrým generálnym prokurátorom, a tak mu odporučil, aby „nepokúšal osud.“

Žilinka na sociálnej sieti uviedol, že nikdy neuvažoval a ani neuvžuje o kandidatúre na funkciu prezidenta Slovenskej republiky.

„Zložením sľubu dňa 10. decembra 2020 začalo plynúť moje sedemročné funkčné obdobie vo funkcii generálneho prokurátora, ktoré mienim naplniť. Žiadam všetkých, aby to rešpektovali a zlomyseľne nepodsúvali verejnosti bludy. Keď už nie kvôli mne, tak určite kvôli občanom SR,“ dodal.

Prezidentské voľby v Českej republike

Ku výsledku volieb v Českej republike sa Kollár vyjadril, že mal iného favorita. Ten sa nedostal do druhého kola. Podnikateľa Andreja Babiša podľa neho veľa občanov odradilo voliť pre jeho vyjadrenie o pomoci Poľsku v prípade jeho napadnutia, pretože chce mier.

Pellegrini povedal, že výsledok demokratických volieb v cudzej krajine nemôže byť pre demokratickú stranu Hlas-SD nikdy sklamaním. Musí demokratické rozhodnutie občanov rešpektovať. Petrovi Pavlovi k víťazstvu aj pogratuloval.

Zarazil ho však rýchly príchod slovenskej prezidentky na volebný štáb. „Tento počin som nepochopil,“ uviedol. Považuje to za zbytočné a nevhodné. Kollár jej príchod do Česka hodnotí ako neštandardný, avšak ako milé ľudské gesto, ktoré jej nebude vyčítať.

Predčasné voľby

Kollár je za májový aj júnový termín predčasných volieb. Avšak aj 30. september je podľa neho lepší, ako nič. Pellegrini povedal, že septembrový termín je pre Hlas-SD absolútne neprijateľný. A to pre riadenie Slovenska, prípravu rozpočtu, prevzatie moci a aj čas na vykreovanie vlády.

Je rád, že Hlas-SD bol spolunavrhovateľom pádu vlády, podľa neho by nebola ani len šanca na predčasná parlamentné voľby. Avšak vyzval SaS, aby prišla s vysvetlením, prečo preferuje termín 30. septembra

Na otázku vo veci prípadnej koaličnej spolupráce medzi Hlas-SD, Smer-SD a Sme rodina Kollár odpovedal, že bude rokovať s každou normálnou a príčetnou politickou stranou. „Hlas považujem za príčetnú politickú stranu,“ povedal. Aj Pellegrini si spoluprácu s Kollárom vie predstaviť.

Rekcia SaS

„Rešpektujeme dohodu, ktorá vznikla na úrovni bývalých koaličných partnerov. Termín 30. september bol kompromisom, s ktorým súhlasila aj pani prezidentka a všetci partneri. Preto budeme hlasovať za septembrový termín. Ak však vznikne dohoda všetkých partnerov na júnovom termíne, budeme s takouto dohodou súhlasiť,“ reagovala strana.

SaS vyzýva Kollára, ktorý najskôr súhlasili so septembrovým termínom a teraz dáva najavo svoju nespokojnosť, aby namiesto nariekania v médiách, inicioval rokovania na zmenu termínu. „SaS je na takéto rokovania pripravená,“ pripomenul predseda SaS Richard Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko