Na hlavný obsah

Zvýšené dôchodky dostane takmer 1,5 milióna dôchodcov

Podľa Jednoty dôchodcov na Slovensku to nemusí stačiť.

Zvýšené dôchodky dostane takmer 1,5 milióna dôchodcov
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

Sociálna poisťovňa od 1. januára zvýšila dôchodky o 11,8 percenta. Priemerný starobný dôchodok, ktorý bol ku koncu minulého roka zhruba 518 eur tak stúpne asi o 61 eur. Zvýšené dôchodky dostane takmer 1,5 milióna dôchodcov.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) však upozorňuje, že dôchodcovská inflácia je takmer 16 percent a mnohým sa bude žiť veľmi ťažko. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Pani Katarína má aktuálne dôchodok niečo vyše 500 eur. Od nového roka si polepší o desiatky eur. Je jednou z tých, ktorá vidí pozitívne každé jedno euro navyše.

„Keďže nám tento rok pridali v percentách na dôchodky, tak sa nám bude lepšie žiť. A možno po zvýšení plynu a elektriny nám zostane aj viac na stravu,“ povedala dôchodkyňa Katarína.

Dôchodcovská inflácia

Na Slovensku však žije veľa ľudí v seniorskom veku, ktorí nemajú ani na lieky. JDS navyše upozorňuje, že je 16-percentná dôchodcovská inflácia. Preto mnohým seniorom peniaze mesačne nemusia vystačiť.

Ilustračná snímka dôchodcu s liekmi.
Ilustračná snímka dôchodcu s liekmi. Foto: Pixabay

„Keď ľudia dostanú 11,8 percenta, tak ešte stále je to ďaleko pod výškou inflácie. Ďalšia vec je, že sa bude zdražovať plyn,“ uviedla podpredsedníčka JDS Valéria Pokorná.

Faktom tiež je, že rast penzií sa netýka minimálneho dôchodku. Ten po tridsiatich odpracovaných rokoch zostáva zmrazený na sume 334,30 eura. Podľa Pokornej ide o zhruba 50 000 ľudí.

Vyššie penzie nedostanú iba starobní dôchodcovia

Na druhej strane medzi tými, ktorí majú nárok na vyššie penzie, nie sú iba starobní dôchodcovia.

„Sociálna poisťovňa zvýši o 11,8 percenta všetky druhy dôchodkových dávok. A teda starobné, predčasné starobné, invalidné aj pozostalostné dôchodky. Presnú výšku valorizácie si môžu dôchodcovia vypočítať aj prostredníctvom informatívnej webovej kalkulačky,“ spresnil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Tú nájdu na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Dôchodky sa zvyšujú automaticky. O zvýšení dostanú ľudia písomné rozhodnutie a vyššia suma penzie im príde už v januári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika