Na hlavný obsah

Vysoké teploty zobudili sysľov o mesiac skôr ako zvyčajne

Prvých hlodavcov spozorovali v Slovenskom krase.

Vysoké teploty zobudili sysľov o mesiac skôr ako zvyčajne
Lúka plná sysľov pri obci Muráň. Foto: RTVS

Po zimnom spánku sa prebudili prvé sysle. O mesiac skôr ako zvyčajne. Dôvodom sú vysoké teploty. Prvých hlodavcov spozorovali v Slovenskom krase. O deň neskôr aj na najznámejšom sysľovisku pod Muránskym hradom.

Na bielych vodách pri Muráni sa zobudilo už približne 20 sysľov. Aj keď je to len minimum z ich celkového počtu, zoológov to prekvapilo.

„Je to zvláštne lebo zem je ešte zmrznutá, takáto situácia tu ešte nebola, ešte som takéto dačo nevidel. Tráva je tu zelená, rástla tu skoro po celú zimu. Keď sa prebudili a videli, že tráva je zelená, tak je všetko v poriadku, pretože tu majú potravu, ktorú potrebujú,“ hovorí Ervín Hapl, zoológ, OZ Živá planina.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sysľovisko pod Muránskym hradom je jednou z najväčších atrakcií Národného parku Muránska planina. Ročne ho navštívi približne stotisíc ľudí. „Videl som tu somáre a aj pár sysľov. Minule, keď som tu bol, tak ich bolo oveľa viac, vtedy aj prišli ku mne,“ povedal jeden z návštevníkov.

Sysle sa budú prebúdzať až do začiatku apríla. Najviac ich návštevníci uvidia od mája do augusta. Priniesť im môžu slnečnicové semienka, jablko či mrkvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet