Na hlavný obsah

Adam Žampa sa nedostal medzi top 30 pretekárov obrovského slalomu

Na priebežného lídra stratil 5,65 sekundy.

Slovenský lyžiar Adam Žampa.
Slovenský lyžiar Adam Žampa.Foto: TASR

Po prvom kole obrovského slalomu majstrovstiev sveta vo francúzskom stredisku Courchevel/Meribel bol priebežným lídrom Marco Schwarz z Rakúska. Vedúci pretekár poradia tejto disciplíny vo Svetovom pohári, Švajčiar Marco Odermatt, naňho stratil 58 stotín sekundy.

Na treťom mieste skončil Slovinec Žan Kranjec s mankom 76 stotín. Slovenskému pretekárovi Adamovi Žampovi jazda vôbec nevyšla. Obsadil 36. miesto so stratou 5,65 sekundy na lídra Schwarza.

Na štart sa postavili aj dvaja ďalší slovenskí lyžiari. Martin Hyška skončil na 41. mieste s mankom 7,37 sekundy a hneď za ním sa umiestnil Teo Žampa so stratou 7,75 sekundy.

Odermatt s menšou chybou

Vedúci pretekár SP i tejto disciplíny vyšiel na trať ako prvý. Odermatt išiel čisto v strmých i plochších úsekoch zhruba minútu, potom spravil chybu a jej rýchlou korekciou stratil len 2-3 desatiny.

Do cieľa rýchlosť nestratil, ale po dojazde bolo z jeho gest vidno, že dlhokánsky „obrák“ dal jeho kondícii zabrať.

Ďalší favorit v závese, Nór Henrik Kristoffersen držal s Odermattom krok až do záverečného úseku, kde s tvrdými nohami najprv neudržal stopu v kombinácii zatvorených bránok a následne nevládal rýchlo prenášať váhu v rytme cieľovej roviny.

Potom však s trojkou vyrazil Schwarz, muž, ktorý po slabšej fazóne v SP vygradoval svoju formu na vrcholnom podujatí. Čerstvý vicemajster sveta v kombinácii naznačil, že aj vo štvrtej súťaži na šampionáte má na atak pódiových priečok, ako jediný pretekár bez zaváhaní a v udržanom tempe zvládol celú 80-sekundovú trať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport