Na hlavný obsah

Aj päť rokov po vražde Kuciaka a jeho snúbenice čelia novinári vyhrážkam

Vyplýva to z prieskumu pre Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Aj päť rokov po vražde Kuciaka a jeho snúbenice čelia novinári vyhrážkam
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aj päť rokov po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice čelia novinári vyhrážkam. Vyplýva to z prieskumu pre Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Ministerstvo kultúry argumentuje, že bezpečnosť novinárov sa zlepšuje, no nie tak rýchlo, ako očakávali.

Dve tretiny zo 400 opýtaných novinárov sa za posledný rok stretli s útokmi, ktoré súviseli s ich prácou. Prevažne išlo o slovné útoky na internete. Navyše takmer polovica z nich si myslí, že počet incidentov sa od vraždy novinára zvýšil.

Slovensko sa po novom inšpirovalo Holandskom. Tamojšej iniciatíve môžu novinári nahlásiť útoky, ale aj požiadať o advokátsku či psychologickú pomoc.

Slovensko po zahraničnom vzore spustilo systém bezpečná.žurnalistika.sk.

“Je to online webstránka, kde novinári nájdu základné právne rady, ako sa pri incidentoch správať, ako postupovať, ako zbierať dôkazy a podobne,“ vysvetlil Lukáš Diko, Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

K webu onedlho pribudne aj možnosť útoky nahlasovať. “Podľa jeho formy vyhodnotíme ako postupovať. Novinár zároveň bude môcť požiadať o typ pomoci, ktorú bude potrebovať,“ priblížil Diko.

Ministerstvo kultúry nový spôsob ochrany novinárov víta. Odmieta však tvrdenia, že by sa doteraz vo veci vyššej ochrany novinárov nekonalo.

“V mediálnej legislatíve sa naozaj posilnila ochrana zdroja, čo je jeden konkrétny príklad. To, že sa to nedeje tak rýchlo, ako sme si to predstavovali, je súhra viacerých okolností. Ad jedna prechádzame z krízy do krízy, nikto predpokladal, že sa presuniete z pandémie do vojny na Ukrajine a budete riešiť utečencov,“ dodal Radoslav Kutaš (nom. OĽANO), štátny tajomník Ministerstva kultúry SR.

Podľa tajomníka ministerstva kultúry by v budúcnosti k ochrane žurnalistov pomohlo aj zlepšenie spolupráce medzi novinármi a políciou. O tomto návrhu zatiaľ diskutujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko