Na hlavný obsah

Ako prvý Slovák obletel svet na padáku

Trvalo mu to 14 rokov.

Ako prvý Slovák obletel svet na padáku
Cestovateľ Juraj Koreň na paraglajde. Foto: RTVS

Slovák Juraj Koreň preletel ponad sedem svetadielov. Trvalo mu to 14 rokov. Tento sen si plnil zrejme len ako druhý človek na svete.

Keď začal lietať v roku 2009 v Európe, vlastne ešte o výzve reč nebola. Nasledoval prelet nad Keňou v Afrike, obletel Nepálske Himaláje v Ázii, Patagóniu v Južnej Amerike, časť Severnej Ameriky, Grónsko či nehostinnú Antarktídu.

„Mojím cieľom bolo splniť si jeden veľký sen, a to lietať na všetkých kontinentoch sveta na paraglajde, čo sa mi teda podarilo,“ povedal cestovateľ a dobrodruh Koreň, ktorý ukončil výzvu januárovou expedíciou v Austrálii a na Novom Zélande. Odkázaný sám na seba, často celé dni mimo civilizácie. Vo vzduchu bol aj deväť hodín denne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ostrovný štát je známy tým, že sa v tamojších horách zráža suchý pevninový a morský vietor. Vzdušný vír má vtedy obrovskú silu. „Ako keď sa zrazia dve vlny. Boli tam krušné chvíle, keď som letel na padáku a padák prestal existovať. Začal som padať k zemi a nevedel som prečo. Si v situácii, ktorej nerozumieš, ale musíš ju vyriešiť okamžite, lebo nedá sa zastaviť,“ vysvetlil.

Dokonale ovládať padák je jedna vec. Paraglajdista však musí vedieť o počasí mnohokrát viac ako meteorológ. A vedieť napríklad aj búrku využiť vo svoj prospech.

„Búrka je jedna z možností, ako prekonať vzdialenosť, pretože nasáva vzduch. Keď som vo vzduchu, tak ma nasáva s ním. Je to balans na hrane, ale treba pochopiť fenomény počasia, ktoré sa tam dejú – neuchopiteľné, neviditeľné ale predvídateľné,“ dodal Koreň.

Tak, ako majú horolezci Korunu Zeme, teda výzvu na zdolanie siedmich najvyšších vrcholov svetadielov, tak majú svoju výzvu aj letci na padáku. Juraj Koreň je prvý Slovák, ktorý na paraglajde preletel ponad sedem svetadielov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko