Na hlavný obsah

Aktivisti podali sťažnosť na envirorezort

Dôvodom je skládka z chemických závodov vo Vrakuni.

Aktivisti podali sťažnosť na envirorezort
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

So skládkou z chemických závodov v bratislavskej Vrakuni sa stále nič nedeje. Občianski aktivisti podali sťažnosť na ministerstvo životného prostredia. Odpad zo skládky plnej chemikálií ohrozuje pitnú vodu na Žitnom ostrove.

Na prvý pohľad pôsobí ako lúka, no pod zemou sú milióny litrov toxického odpadu z bývalého chemického závodu Dimitrovka.

Skládka ohrozuje nielen zdravie Bratislavčanov, ale aj zásoby podzemnej vody pre celú krajinu. „Najviac nám prekáža, že ministerstvo deklarovalo, že sanácia skládky vo Vrakuni je najvyššia priorita. Všetci sme boli radi, že sa to naozaj udeje. Nestalo sa tak,“ uviedla Annamarie Velič, predsedníčka OZ Za našu vodu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Bývalé vedenie ministerstva životného prostredia pripravovalo roky projekt na vybudovanie podzemnej tesniacej steny okolo celej skládky. Pre viaceré problémy napokon projekt nepripravilo,“ vysvetlila predsedníčka OZ Za našu vodu Annamarie Velič.

Projekt brzdia aj problémy s pozemkami pod skládkou. V hre je aktuálne možnosť ich odkúpiť. K dohode s vlastníkmi však zatiaľ nedošlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko