Na hlavný obsah

Americká armáda zostrelila ďalší neznámy objekt

Nejde o prvý takýto prípad.

Americká armáda zostrelila ďalší neznámy objekt
Budova Pentagónu v americkom meste Washington. Foto: TASR/AP

Americká armáda zostrelila nad Hurónskym jazerom neidentifikovaný objekt. S odvolaním sa na amerických činiteľov o tom v nedeľu (12. 2.) informujú zahraničné tlačové agentúry.

Za posledné tri dni je to nad Severnou Amerikou už tretí neznámy objekt, ktorý armáda zostrelila. Minulý týždeň Američania zostrelili pri pobreží Južnej Karolíny čínsky balón, ktorý Washington označil za špionážny.

„Objekt zostrelili piloti amerického letectva a Národnej gardy,“ uviedla na twitteri kongresmanka za štát Michigan Elissa Slotkinová. „Všetkých nás zaujíma, čo to bolo za objekt a aký je jeho účel,“ dodala.

Americkí činitelia, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, odmietli uviesť podrobnosti o vzhľade neznámeho objektu, uviedla agentúra Reuters.

Likvidáciu lietajúceho objektu podľa zdrojov agentúr nariadil americký prezident Joe Biden. „Prezident Biden z preventívnych dôvodov a na odporúčanie vojenského velenia nariadil neidentifikovaný objekt zostreliť,“ povedal podľa agentúry AFP nemenovaný činiteľ.

Pentagón v sobotu uviedol, že objekt predstavoval hrozbu „v súvislosti so svojimi potenciálnymi sledovacími schopnosťami“ a že letel v blízkosti citlivých amerických armádnych lokalít.

Podľa informácií stanice CNN mal zostrelený objekt tvar osemuholníka, letel vo výške asi 6 000 metrov nad zemou a chystal sa preletieť nad Hurónskym jazerom, keď ho zneškodnili. Úrady ho prvýkrát zaregistrovali v sobotu (11. 2.) večer nad Montanou, píše CNN.

Americký Federálny úrad pre civilné letectvo (FAA) pred nedeľňajším zásahom armády obmedzil prevádzku nad neďalekým Michiganským jazerom, krok zdôvodnil potrebou národnej obrany.

Obmedzenie letovej prevádzky potom oznámila na kanadskej strane veľkých jazier tiež Ottawa. Podobné obmedzenia nariadili úrady aj pred obdobnými zásahmi armádneho letectva v minulých dňoch.

Nejde o prvý objekt

Severoamerický vzdušný priestor v posledných dvoch týždňoch tak narušili už štyri lietajúce objekty. Minulý týždeň v sobotu (4. 2.) stíhačka americkej armády zostrelila na pokyn prezidenta Bidena čínsky balón, ktorý USA označili za špionážny a ktorý preletel nad americkým územím.

Tento týždeň v piatok (10. 2.) zostrelilo americké stíhacie lietadlo nad Aljaškou neidentifikovaný objekt. V sobotu kanadský premiér Justin Trudeau informoval o zostrelení neidentifikovaného objektu nad kanadským teritóriom Yukon.

V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by neidentifikované objekty zostrelené nad Aljaškou a Kanadou mali súvislosť s čínskym balónom zostreleným predtým. Zdá sa však, že bezpečnostní činitelia zostávajú v pozore, upozornila stanica CNN.

Tlačové oddelenie Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť podľa agentúry Reuters v nedeľu uviedlo, že dva zostrelené objekty nad Aljaškou a Yukonom vyzerajú inak ako spomínaný čínsky balón a boli tiež oveľa menšie.

Líder demokratov v americkom Senáte Chuck Schumer predtým v rozhovore v televízii ABC povedal, že americkí činitelia sa domnievajú, že lietajúce objekty zostrelené v minulých dňoch nad Aljaškou a Kanadou boli balónmi. Aj on spomenul, že boli menšie ako čínsky balón z minulého týždňa.

Kanadský premiér v nedeľu uviedol, že tímy pátrajú po valcovitom predmete, aby ho mohli analyzovať a zistiť viac o jeho účele a pôvode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet