Na hlavný obsah

Americké stíhačky zasahovali proti ruským lietadlám pri Aljaške

Cudzie stíhačky však nevstúpili do vzdušného priestoru USA.

americká stíhačka F-16
Ilustračná snímka.Foto: defense.gov

Dve americké stíhačky F-16 vzlietli k štyrom ruským lietadlám, ktoré sa dostali do medzinárodného vzdušného priestoru v blízkosti Aljašky. V stredu (15. 2.) o tom informovala agentúra AFP.

K incidentom podobného druhu dochádza v oblasti v blízkosti amerického štátu Aljaška opakovane. O najnovšom informovalo v utorok (14. 2.) spoločné Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD).

Medzi štyrmi ruskými lietadlami, ktorých prelet zaznamenali v pondelok (13. 2.), bol aj strategický bombardér Tupolev Tu-95 a viacúčelová stíhačka Su-35.

„Ruské lietadlá zostali v medzinárodnom vzdušnom priestore a nevstúpili do amerického ani kanadského vzdušného priestoru,“ uvádza sa vo vyhlásení NORAD, spoločného americko-kanadského veliteľstva, ktoré zaisťuje ochranu oboch krajín pred prípadnými leteckými či raketovými útokmi.

Vo vyhlásení NORAD sa zdôrazňuje, že pondelkový prelet ruských lietadiel v blízkosti Aljašky nepredstavoval hrozbu ani ho nekvalifikovali ako provokatívny akt.

Americký vzdušný priestor narušil začiatkom februára objekt letiaci vo veľkej výške, ktorý Spojené štáty označili za čínsky špionážny balón. Napokon ho pri východnom pobreží USA zostrelili.

Peking tvrdí, že išlo o zatúlaný civilný balón využívaný len na meteorologické účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet