Na hlavný obsah

Anglikánska cirkev dala súhlas na požehnávanie párov rovnakého pohlavia

Zároveň však potvrdila svoj nesúhlas s ich vysluhovaním sviatosti manželstva.

Anglikánska cirkev dala súhlas na požehnávanie párov rovnakého pohlavia
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Generálna synoda anglikánskej cirkvi vo štvrtok (9. 2.) schválila plán umožniť kňazom požehnávať páry rovnakého pohlavia. Zároveň potvrdila svoj nesúhlas s vysluhovaním sviatosti manželstva pre homosexuálne páry.

Tomuto hlasovaniu predchádzali hodiny ostrej diskusie, ktorá poukázala na hlboké rozpory v rámci cirkvi v tejto otázke, uviedla agentúra AFP. Plány, o ktorých sa hlasovalo, boli predstavené v januári. A to po takmer šiestich rokoch interných diskusií.

Navrhované zmeny v hlasovaní podporilo 250 biskupov, duchovných a laikov; 181 delegátov ich odmietlo a desiati sa zdržali hlasovania.  

Delegáti synody okrem toho uznali aj „zlyhanie cirkvi v ústretovosti“ voči LGBTQ ľuďom.

Tento krok nasledoval po tom, ako sa anglikánski biskupi v januári bezprecedentne ospravedlnili za „nepriateľskú a homofóbnu reakciu“, ktorej LGBTQ ľudia v minulosti v rámci cirkvi čelili.

Kým progresívni anglikáni biskupov kritizovali, tvrdiac, že cirkev nejde dostatočne ďaleko, konzervatívci upozorňovali, že takéto zmeny v cirkvi sú rozdeľujúce a nežiaduce.

Anglikánska cirkev je pod politickým tlakom, aby zreformovala svoj prístup k manželstvám osôb rovnakého pohlavia od ich uzákonenia v Anglicku a Walese v roku 2013.

Hoci sa zdá, že anglikánska cirkev je celkovo liberálnejšia v postoji k LGBTQ+ ľuďom, v niektorých národných anglikánskych cirkvách to tak nie je – najmä v krajinách subsaharskej Afriky, kde sa homosexualita stále považuje za zločin.

K anglikánskej cirkvi, spoločenstvu pozostávajúcemu zo 43 cirkví v 165 krajinách, sa hlási približne 85 miliónov ľudí. Je tretím najväčším kresťanským spoločenstvom. A to po rímskokatolíckej a pravoslávnej cirkvi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet