Na hlavný obsah

Atentátnik mal počas útoku v Pakistane oblečenú policajnú uniformu

Usmrtil 101 osôb.

Atentátnik mal počas útoku v Pakistane oblečenú policajnú uniformu
Záchranári sa zhromažďujú pri odstraňovaní ruín a hľadaní tiel na mieste pondelkového samovražedného bombového útoku. Foto: TASR/AP

 Samovražedný atentátnik, ktorý v mešite pri policajnom veliteľstve v pakistanskom meste Pešávar usmrtil 101 osôb, mal počas útoku oblečenú v policajnú uniformu s helmou. Vo štvrtok (2. 2.) o tom informovala tamojšia polícia.

K výbuchu došlo v pondelok (30. 1.) počas poludňajších modlitieb. V mešite sa vtedy nachádzalo viac než 300 ľudí. Silná explózia spôsobila zrútenie časti mešity. Atentátnik sa podľa polície odpálil medzi veriacimi. Jeden z policajtov, ktorý útok prežil, povedal, že explózia nastala len niekoľko sekúnd po tom, čo imám začal modlitby.

„Policajti v službe útočníka neskontrolovali, lebo mal oblečenú policajnú uniformu. Išlo o bezpečnostné zlyhanie,“ uviedla polícia. Dodala, že už má „jasnú predstavu“ o tom, kto v mešite útočil, lebo porovnali jeho hlavu nájdenú na miestne činu so zábermi z bezpečnostných kamier.

Polícia dodala, že atentátnik útok nenaplánoval sám, ale spolupracovalo s ním viacero osôb. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie, či útočníkovi nepomáhali aj interní zamestnanci policajného veliteľstva, v súvislosti s čím zadržali najmenej 23 osôb.

Policajné veliteľstvo sa nachádza v zóne s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Orgány v celej krajine oznámili, že sú v stave zvýšenej pohotovosti. V hlavnom meste Islamabad sú na budovách a na vstupoch do mesta rozmiestnení ostreľovači.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet