Na hlavný obsah

Austrálske bankovky čaká redizajn. Britský panovník sa na nich neobjaví

Nový vzhľad by mal vzdať hold pôvodným obyvateľom Austrálie.

Austrálske bankovky čaká redizajn. Britský panovník sa na nich neobjaví
Ilustračná snímka austrálskych dolárov. Foto: pixabay,com

Austrália vo štvrtok (2. 2.) oznámila, že na nových austrálskych päťdolárových bankovkách už Nebude podobizeň britského panovníka. Doteraz tieto papierové bankovky zdobil portrét zosnulej kráľovnej Británie Alžbety II. Podobizeň jej nástupcu kráľa Karola III. sa tam už však neobjaví. Nový dizajn by mal vzdať hold pôvodným obyvateľom Austrálie.

Agentúry DPA a AFP uviedli, že austrálska stredoľavá vláda už krátko po septembrovom úmrtí Alžbety II. oznámila, že nahradenie jej podobizne na austrálskej päťdolárovej bankovke portrétom Karola III. nebude automatické.

Vláda celú záležitosť následne prekonzultovala s predstaviteľmi austrálskej centrálnej banky a dospela k záveru, že na nových bankovkách už portrét britského monarchu nebude. Inovovaná podoba päťdolárovky by mala vzdať hold „kultúre a dejinám pôvodných obyvateľov Austrálie,“ uvádza sa vo štvrtkovom oznámení austrálskej centrálnej banky.

Budúci dizajn by sa mal vytvoriť v spolupráci s predstaviteľmi pôvodných Austrálčanov, pričom celý proces tvorby a tlače môže potrvať aj niekoľko rokov. Dovtedy sa budú vydávať bankovky v súčasnej podobe, ktoré sa budú naďalej akceptovať aj po vydaní novej verzie päťdolárovky.

Podobizeň britského panovníka

Podobizeň kráľovnej Alžbety stále zostáva na austrálskych minciach. V priebehu tohto roka by však mali začať raziť už mince s portrétom nového panovníka Karola III. Na iných papierových bankovkách okrem päťdolárovky portrét Alžbety II. nie je. Na väčšine austrálskych platidiel už v súčasnosti figurujú aborigénske motívy.

Panovník Spojeného kráľovstva je zároveň aj kráľom 14 nezávislých štátov združených v Spoločenstve národov, medzi ktoré patrí aj Austrália.

Vlaňajšie úmrtie Alžbety II. opätovne rozprúdilo diskusie o budúcnosti Austrálie ako konštitučnej monarchie. Súčasný austrálsky labouristický premiér Anthony Albanese je zástancom možnej budúcej premeny Austrálie na republiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet