Na hlavný obsah

Biatlon-MS: Johannes Bö získal štrnáste zlato z majstrovstiev sveta

Vyhral šprint.

Biatlon-MS: Johannes Bö získal štrnáste zlato z majstrovstiev sveta
Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö sa teší po víťazstve v šprinte mužov na 10 km na MS v biatlone v nemeckom Oberhofe. Foto: TASR/AP

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö podľa predpokladov získal zlato v šprinte na 10 km na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberhofe. V sobotňajších (11. 2.) pretekoch síce minul na ležke štvrtý terč, no v behu potvrdil svoju obrovskú dominanciu a vyhral časom 23:21,7 minúty.

Radosť mu spravil aj starší brat Tarjei, ktorý trafil všetkých desať terčov a finišoval druhý s mankom 14,8 sekundy. Nórsku medailovú žatvu skompletizoval Sturla Holm Laegreid (+39,9 s), v prvej šestke skončilo päť reprezentantov tejto severskej krajiny. Slovák Michal Šima finišoval na 34. mieste so stratou 2:29,2 minúty.

Johannes Thingnes Bö vyhral po všetkých piatich šprintoch vo Svetovom pohári v sezóne aj ten na majstrovstvách sveta a potvrdil, že v tomto ročníku nemá konkurenciu. V Oberhofe si pripísal druhé zlato po úspechu Nórov v mixe a na svetových šampionátoch ich nazbieral už štrnásť.

Náročné podmienky

Dvadsaťdeväťročný Nór odštartoval do náročných podmienok s premenlivým vetrom a v hmle z prvého miesta ako líder priebežného poradia i disciplíny a od úvodu to na trati dokazoval. Na ležke síce nesklopil štvrtý terč a musel si odkrútiť trestné kolo, no na trati ukazoval svoju výnimočnosť.

Na stojke predviedol rýchlopaľbu, i keď s dvoma tesnými ranami, a uháňal do cieľa. V ňom mu namerali čas 23:21,7 min.

Z ostatných mu na trati nik nekonkuroval a jeho zlatú medailu ako tak ohrozovali len krajania. Tarjei Bö sklopil všetky terče a mal aj rýchly beh, no aj tak bol na trati až o 38,9 sekundy pomalší ako brat. O 2,4 s bežal rýchlejšie Johannes Dale, ale s jednou chybou na strelnici skončil štvrtý (+43,6 s) za bronzovým Laegreidom.

Druhý muž celkového poradia SP mal síce v úvode lepší čas ako víťaz, keď bol na prvej položke bezchybný, no na stojke minul jeden terč a keď vyšiel zo strelnice strácal na Böa 6,7 sekundy. V cieli však už priepastných 39,9 sekundy, ktoré nabral v záverečnom kole.

Ďalší Nór Vetle Sjåstad Christiansen obsadil šieste miesto (+59,7 s/1 tr. kolo) a medzi päticu „Vikingov“ sa dostal len Ukrajinec Dmytro Pidručnyj, ktorý sklopil všetky terče a stratil 53,4 sekundy.

Na štarte boli aj dvaja slovenskí reprezentanti. Šima minul len jeden terč na ležke. Finišoval na 34. mieste so stratou 2:29,2 minúty a predstaví sa aj v nedeľňajšej stíhačke (12. 2.). Matej Kazár, ktorý ukončil profesionálnu kariéru už pred štyrmi rokmi, minul na prvej položke dva terče, stojku zvládol a obsadil 93. priečku s mankom 4:39,0 min.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport