Na hlavný obsah

Biatlon-MS: Öbergová vyhrala vytrvalostné preteky

Bátovská Fialková na 18. mieste.

Biatlon-MS: Öbergová vyhrala vytrvalostné preteky
Švédska biatlonistka Hanna Öbergová. Foto: TASR/AP

Švédska biatlonistka Hanna Öbergová získala zlato vo vytrvalostných pretekoch na 15 km na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberhofe. V stredu (15. 2.) minula jeden terč a do cieľa prišla v čase 43:36,1 minúty.

Titul uchmatla v záverečnom kole svojej krajanke Linn Perssonovej, ktorá sklopila všetkých 20 terčov, ale zaostala o 10,3 sekundy. Bronz si vybojovala Talianka Lisa Vittozziová so stratou 28,0 s. Slovenka Paulína Bátovská Fialková skončila s tromi chybami na 18. mieste (+3:29,8 min).

Hanna Öbergová zopakovala triumf spred štyroch rokov z domáceho Östersundu, kde získala doteraz jediný titul z MS a taktiež vo vytrvalostných pretekoch. Rok predtým v nich vyhrala zlato aj na ZOH v Pjongčangu, keď vďaka čistej streľbe zdolala Slovenku Anastasiu Kuzminovú.

Öbergová získala dokopy deviatu medailu z MS (2-3-4), tretiu v najdlhších pretekoch (2-1-0). Tie sa išli v Oberhofe v slnečnom počasí s teplotami okolo sedem stupňov Celzia, no v náročných podmienkach na strelnici s premenlivým vetrom.

Viaceré favoritky chybovali

Viaceré favoritky tak chybovali už na úvodnej ležke, kde netrafili jeden terč ani Öbergová či Bátovská Fialková. Po prvej stojke zostalo stopercentných už len pár pretekárok, no z favoritiek len Vittozziová a Perssonová, ktoré sa zaradili na prvé dve priečky.

Tretia skončila ďalšia bezchybná Talianka Samuela Comolová. Öbergová bola priebežne šiesta a Bátovská Fialková na 10. mieste.

Na prvých troch priečkach sa nič nezmenilo ani po druhej ležke, na štvrtú pozíciu sa posunula Dorothea Wiererová a hneď za ňou išla Öbergová. Slovenská reprezentantka pridala ďalšiu chybu a klesla mimo prvú desiatku. O novej majsterke sveta rozhodla záverečná stojka.

Výborne to mala rozohrané Vittozziová, na strelnicu prišla so slušným náskokom, prvé štyri terče sklopila ako nič, no posledný jej ušiel a sama vedela, že na zlato to stačiť nebude. Na koňa sa tak dostala Perssonová, ktorá zostrelila všetky terče, no na krk jej dýchala Öbergová. Tá si okrem chyby z úvodu už ďalšiu nepripísala.

Skúsenejšia pretekárka ukázala v závere svoju silnú bežeckú stránku a už na poslednom medzičase bolo jasné, že svoju krajanku v cieli zdolá. Nakoniec to bolo o 10,3 sekundy. Perssonová získala už druhý kov v Oberhofe, v šprinte bola bronzová. Aj Comolová vybielila všetky terče a skončila štvrtá.

Umiestnenie Sloveniek

Bátovská Fialková pridala na poslednej stojke tretiu chybu a skončila na 18. mieste. „Tri chyby sú veľa. Snažila som sa bojovať na trati, no nešlo sa mi úplne dobre, keďže to nie je moja obľúbená trať,“ povedala pre RTVS.

Jej sestre Ivone preteky vôbec nevyšli, keď mala už po druhej položke päť trestných minút, v druhej časti pridala ďalšie dve a skončila na 65. mieste (+9:12,0 min).

Dobrým výkonom na strelnici potešila Mária Remeňová, ktorá minula len dva terče na stojkách a finišovala na 49. pozícii (+6:43,6 min). Jej sestra Zuzana spravila šesť chýb a skončila 75. (+10:32,3 min).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport