Na hlavný obsah

Biden: Tri objekty zostrelené nad Severnou Amerikou s Čínou nesúvisia

Patrili zrejme súkromným spoločnostiam.

Biden: Tri objekty zostrelené nad Severnou Amerikou s Čínou nesúvisia
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Pôvod trojice neznámych objektov zostrelených nad Severnou Amerikou je stále neznámy. Podľa prezidenta Spojených štátov Joea Bidena však nemajú súvislosť so špionážnym čínskym balónom zostreleným skôr, ani s vojenskými aktivitami inej krajiny.

„Zrejme patrili súkromným spoločnostiam a ich účel bol rekreačný alebo vedecký, mohli napríklad študovať počasie,“ povedal vo štvrtok (16. 2.) Biden novinárom a dodal, že plánuje hovoriť so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, termín hovoru neuviedol.

Americkí vládni a vojenskí predstavitelia v doterajších vyhláseniach zdôrazňovali, že prvý incident so zostreleným čínskym balónom nad Atlantikom nesúvisí so zvyšnými tromi incidentmi z minulého týždňa.

V súvislosti so zostreleným balónom, ktorý bol podľa Američanov vybavený špionážnym zariadením, Bidenzopakoval, že USA sa domnievajú, že Čína prevádzkuje vojenský program, ktorý sa zaoberá špionážou pomocou vysoko lietajúcich balónov. Zdôraznil, že sa nemieni ospravedlniť za to, že nariadil zostrelenie čínskeho balóna.

Americké médiá v stredu (15. 2.) informovali, že balón, ktorý preletel nad USA a následne ho americká armáda zostrelila, sledovali Američania od jeho štartu z vojenskej základne na čínskom tropickom ostrove Hainan.

„Sme v kontakte s Čínou. Sme konkurenti, ale nevyhľadávame konflikt. Nechcem novú studenú vojnu. Očakávam, že sa porozprávam s prezidentom Sim a túto záležitosť vyriešime,“ povedal dnes Biden. Dátum telefonátu však neuviedol.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken začiatkom februára zrušil cestu do Číny v súvislosti s incidentom s balónom. Povedal, že nechce, aby jeho návšteve dominovala diskusia o špionážnom balóne. So svojimi čínskymi partnermi mal v Pekingu okrem iného rokovať o otázkach klímy a bezpečnosti.

Blinken by sa namiesto toho mohol stretnúť s vysokým čínskym diplomatom Wangom I na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, ktorá sa začína v piatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet