Na hlavný obsah

Boja sa o zdravie. Farmár hnojom kontaminoval vodu a priotrávil väčšinu obyvateľov obce

Ľudia mali vážne tráviace ťažkosti.

Boja sa o zdravie. Farmár hnojom kontaminoval vodu a priotrávil väčšinu obyvateľov obce
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obyvatelia Draviec pri Levoči, majú obavy o svoje zdravie. Miestny farmár tam navozil maštaľný hnoj z neďalekej obce Dlhé Stráže. Minulú jar tam hnoj kontaminoval vodný zdroj a priotrávil väčšinu obyvateľov obce. Ľudia mali vážne tráviace ťažkosti.

Farmár Marek z Draviec, odkúpil hnoj od kolegu z Dlhých Stráží, v apríli minulého roka. Uložil ho na pozemok v katastri obce Dravce, v miestnej časti Bukovinka.

„Skládka hnoja bola vyvezená z Dlhých Stráží, po afére epidémie v Dlhých Strážach,” vysvetlil Štefan Šimko, obyvateľ obce Dravce, miestna časť Bukovinka.

Roľník tam teraz navozil 120 ton maštaľného hnoja. Ten sa nachádza približne 10 metrov od vodného toku a to je podľa niektorých ľudí veľký problém.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Hneď za tým je zdroj vody, ktorý sa vlieva do riečky Bicir a následne do povodia Hornádu. Odstránili sme problém v Dlhých Strážach, ale nám v Bukovinke problém pribudol,“ upozorňuje Šimko.

“Vnímam to ako problém, ktorý riešime, ale je to na iných orgánoch. Vyzvali sme ho listom na odstránenie, ale k odstráneniu neprišlo. Je to už na polícii a odbore životného prostredia,” hovorí Peter Faltin, starosta obce Dravce.

Možnosť vzniku nákazy, akú pocítili obyvatelia susedných Dlhých Stráží, v Dravciach majiteľ veľkej kopy hnoja vylučuje. „Nebudú žiadne problémy, pretože tam je viac slamy, než hnoja. Je oboraný a je kontrolovaný,” tvrdí Marek Kuruc, roľník z Draviec. Nie je si vedomý žiadneho porušenia zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny