Na hlavný obsah

Bratislava si uctí boj Ukrajincov za slobodu. Hrad, Prezidentský palác či Slavín vysvietili vo farbách Ukrajiny

Farby ukrajinskej vlajky budú aj na na budove Úradu vlády SR.

Bratislava si uctí boj Ukrajincov za slobodu. Hrad, Prezidentský palác či Slavín vysvietili vo farbách Ukrajiny
Na snímke nasvietenie Prezidentského paláca v ukrajinských národných farbách pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR

Bratislavský hrad, Prezidentský palác či Slavín sa v piatok (24. 2.) večer rozsvietia v ukrajinských národných farbách pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine.

Hrad nasvietia od 18.00 h do 23.00 h, informovala Kancelária Národnej rady SR. Nasvietené farby ukrajinskej vlajky budú aj na na historickej budove Úradu vlády SR. Jeho tlačový a informačný odbor informoval, že na znak podpory bude budova nasvietená od piatka večera do pondelkového (28. 2.) rána.

Vysvietením Slavína si hlavné mesto SR uctí boj Ukrajincov za slobodu a obranu svojej krajiny.

„Monument Slavína nad naším mestom je symbolom oslobodenia. Symbolickým nasvietením Slavína do žlto-modrej farby ukrajinskej vlajky v piatok večer vyjadríme solidaritu a podporu našim susedom, ktorí o tú svoju slobodu musia už rok ťažko bojovať,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Na snímke nasvietenie budovy Úradu vlády SR v ukrajinských národných farbách pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu.
Na snímke nasvietenie budovy Úradu vlády SR v ukrajinských národných farbách pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu.Foto: TASR

Zdôraznil, že nemôže byť akákoľvek pochybnosť o tom, kto je vo vojne na Ukrajine agresor a kto sa bráni. Pripomenul v tejto súvislosti i mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý má podporu Ukrajincov aj demokratického sveta.

„Odpoveďou Kremľa je však pokračujúce bombardovanie, útoky a snaha o dobytie ďalších ukrajinských území. Takto snaha o mier nevyzerá ani náhodou. To sú vojnové zločiny,“ vyhlásil Vallo.

Upozornil, že na Slavíne pochovali vojakov Červenej armády, ktorí pred 78 rokmi oslobodzovali Bratislavu. „Patrí im za to naša trvalá vďaka. Vedľa seba tu okrem vojakov iných národov a národností ležia najmä Rusi a Ukrajinci. Možno aj ich potomkovia teraz zomierajú v nezmyselnej vojne Vladimira Putina,“ upozornil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny