Na hlavný obsah

Bývalý americký veľvyslanec pre RTVS: Ruský úspech by znamenal zničenie svetového poriadku

Nič však nesvedčí o tom, že sa to Rusku podarí.

Bývalý americký veľvyslanec pre RTVS: Ruský úspech by znamenal zničenie svetového poriadku
Steven Pifer vystupuje na bezpečnostnom fóre v Kyjeve. Foto: Profimedia

Vzhľadom na očakávania, ktoré boli vo februári 2022, sa Ukrajine veľmi darí, uviedol pre Rádiožurnál bývalý americký veľvyslanec na Ukrajine Steven Pifer pri príležitosti prvého výročia ruskej okupácie.

„Ukrajina zastavila ruský útok, ktorého cieľom bolo obsadiť dve tretiny jej územia a nič nesvedčí o tom, že sa to Rusku podarí,“ dodal. Otázkou v roku 2023 podľa neho je, ako ďaleko Ukrajinci dokážu Rusov zatlačiť späť.

Obavy z jadrovej alebo tretej svetovej vojny americký diplomat nemá. „Keď ste ruský generál a máte 80 percent armády na Ukrajine , tak poslednú vec, ktorú chcete, je priama vojna s NATO. Preto si ani Rusko neželá eskaláciu,“ uviedol v mimoriadnej relácii v Rádiu Slovensko.

Celý rozhovor si môžete prečítať nižšie.


V minulosti ste tvrdili, že obyčajní Rusi nebudú podporovať vojnu. Žiadne veľké protesty, ktoré by otriasli Putinovým režimom, sa ale zatiaľ nekonali. Prečo?

Myslím si, že väčšina Rusov sa v súkromí neteší z tejto vojny, ale snažia sa pochybnosti ignorovať. To je však od mobilizácie v septembri stále ťažšie.

Väčšina verejnosti zatiaľ nie je proti vojne, ale myslím si, že ekonomické sankcie a pokračujúce vysoké straty povedú k zmene verejnej mienky, ale uvidíme.

Politico zverejnilo článok, že šéf americkej diplomacie Antony Blinken v súkromnom rozhovore nepriamo varoval expertov pred použitím taktických jadrových zbraní na Ukrajine. Ako to vidíte vy?

Nasadenie taktických jadrových zbraní na Ukrajine sa nedá vylúčiť. Myslím si však, že riziko je malé.

Po prvé, Rusko sa taktickými jadrovými zbraňami vyhráža od septembra. Na Ukrajincov to však nemalo žiadny vplyv, lebo túto vojnu vnímajú ako boj o holé prežitie.

Po druhé, Západ dal jasne najavo, že následky by pre Rusko boli veľmi vážne. Kremeľ podľa mňa dospel k záveru, že rinčanie jadrovými zbraňami je kontraproduktívne. Nepáči sa to ani Číne a Indii.

Čo je pre Rusko červená čiara?

To nie je jasné. Myslím si však, že červená čiara pre Kremeľ je vyslanie západných vojakov na Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden a európski lídri jasne vyhlásil, že to sa nestane.

Ďalšou červenou čiarou môžu byť ukrajinské údery západnými zbraňami hlboko na ruskom území. Ukrajinci už preventívne sľúbili, že nepoužijú západné zbrane na útoky na území Ruska.

Čo by znamenalo pre Západ, keby prezident Putin na Ukrajine vyhral?

Ruská invázia na Ukrajinu už zasadila jadrovému odzbrojeniu vážny úder. Malé krajiny, vzhľadom na to, čo sa stalo, môžu dospieť k záveru, že bez jadrových zbraní si nedokážu udržať nezávislosť.

Keby Rusko na Ukrajine uspelo a dobylo Kyjev, tak by to znamenalo väčšiu nestabilitu pre celú Európu a zničenie medzinárodných noriem a svetového poriadku. Možnosťou tiež je, že Putin by v expanzii pokračoval.

Na snímke je Piferov citát: Keby Rusko na Ukrajine uspelo a dobylo Kyjev, tak by to znamenalo väčšiu nestabilitu pre celú Európu a zničenie medzinárodných noriem a svetového poriadku.
     Foto:  openukraine.org

V júni minulého roka diskutoval s vysokoškolskými študentami a hovorili o Petrovi Veľkom a jeho dobití baltických štátov. Putin ich opravil, že Peter Veľký baltické štáty nedobil, ale získal späť historické ruské územia.

Potom seba prirovnal k Petrovi Veľkému. Historické ruské územia zahŕňajú baltické štáty, časť Poľska a Fínsko.

Milionár George Soros varuje pred treťou svetovou vojnou. Hrozí nám?

Existuje riziko nasadenia jadrových zbraní, ale je malé. Racionálne mysliaci Rusi chápu, čo by nasadenie jadrových zbraní znamenalo.

Pozeral som jednu diskusnú reláciu v ruskej televízii, kde proputinovskí experti hovorili, že treba zničiť Paríž a Londýn jadrovými zbraňami a západná civilizácia skolabuje.

Ruský generál vo výslužbe im pripomenul, že v tom prípade aj Rusko zasiahnu jadrové zbrane a zničia ho.

Keď ste ruský generál a máte 80 percent armády na Ukrajine, tak poslednú vec, ktorú chcete, je priama vojna s NATO. Preto si ani Rusko neželá eskaláciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet