Na hlavný obsah

Čečenský vodca Kadyrov chce založiť vlastnú skupinu žoldnierov

Má byť podobná tej Vagnerovej.

Čečenský vodca Kadyrov chce založiť vlastnú skupinu žoldnierov
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Foto: Twitter

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov plánuje po odchode zo štátnej služby založiť vlastnú žoldniersku formáciu podobnú Vagnerovej skupine, ktorú vedie ruský podnikateľ Jevgenij Prigožin. Uviedol to v nedeľu (19. 2.) na sociálnej sieti telegram. Oznámenie prichádza v čase špekulácií o upadajúcom vplyve Prigožina a jeho skupiny.

Podľa Kadyrova dosiahla Prigožinova žoldnierska skupina „pôsobivé výsledky“ pri plnení tých najťažších úloh v bojoch na Ukrajine.

„Takéto profesionálne formácie sú bezpochyby potrebné a nevyhnutné. Preto, keď skončím so svojou prácou v štátnej službe, vážne plánujem vytvoriť konkurenciu nášmu drahému bratovi Jevgenijovi Prigožinovi a založiť súkromnú vojenskú spoločnosť, „napísal Kadyrov.

Vzostup Vagnerovej a ďalších žoldnierskych skupín mimo tradičných ruských vojenských veliteľských štruktúr vyvolal obavy, že by tieto skupiny mohli jedného dňa predstavovať hrozbu pre stabilitu v Rusku, pripomína agentúra Reuters.

Kadyrov aj Prigožin stoja na Ukrajine na čele síl, ktoré sú do veľkej miery nezávislé od ruského armádneho velenia. Zároveň sú však vernými spojencami prezidenta Vladimira Putina. Dvojica v tichom spojenectve však opakovane kritizovala spôsob, akým ruské vojenské špičky vedú ruské sily na Ukrajine. Vyzývala k rozhodnejšiemu vedeniu vojny.

Rozkol?

Čoraz viac dôkazov naznačuje, že Kremeľ sa teraz snaží obmedziť Prigožinov prílišný politický vplyv. Nariadil mu, aby prestal verejne kritizovať ministerstvo obrany. Štátnym médiám odporučil, aby Prigožina a Vagnerovu skupinu prestali spomínať.

Kanály na sociálnych sieťach spojené s Prigožinom sa v posledných dňoch sťažovali, že Vagnerova skupina nedostáva z vojenských zásob dostatok munície.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že Prigožin v kritike ruského armádneho velenia neustáva. Pre svoju informačnú kampaň sa neúspešne snaží získať aj Kadyrova. Ten v uplynulých dňoch potvrdil, že čečenské jednotky bojujúce na strane Ruska podliehajú ruskému armádnemu veleniu.

Prigožin uviedol, že Vagnerova skupina s ruskou armádou „nemá nič spoločné“. Podľa amerických analytikov si Kadyrov zrejme vyhodnotil, že pre neho sú dobré vzťahy s Kremľom zatiaľ prínosnejšie ako politické spojenectvo s Prigožinom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet