Na hlavný obsah

Ceny potravín na burzách klesajú, na slovenských pultoch však zatiaľ nie

Agrorezort očakáva zlacňovanie v dohľadnom čase.

Dobré správy o zlacňovaní potravín – hlásia ich aspoň burzy. Ceny oleja, mlieka aj mäsa už niekoľko mesiacov klesajú. A klesá aj svetový index cien potravín. Oproti maximám z vlaňajšieho marca je to menej o 18 percent. RTVS zisťovala, či zlacňovanie dorazilo aj do slovenských obchodov.

Kým na Slovensku potraviny ťahajú nahor infláciu už dlhé mesiace, na svetových komoditných burzách sa situácia otáča. Prichádza jedna dobrá správa za druhou. Už takmer rok tak dominujú informácie o zlacňovaní.

Najvýraznejšie išli dole ceny rastlinných olejov. Oproti maximám z marca až o 25 %. Mlieko a mliečne výrobky takisto zlacneli. Ich cena klesla na 12-mesačné minimum. Celkovo index cien potravín zaznamenal 10. mesiac poklesu v rade.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V slovenských obchodoch však tlak na ceny nepoľavil. Oleje išli hore z mesiaca na mesiac prakticky celý minulý rok. Podobne rástla cena aj pri kuracom mäsa, ktoré v priebehu roka zdraželo o euro na kilogram.

Za múku si ľudia v závere roka priplatili takmer 30 centov na viac oproti tomu, čo stála v januári 2022. Zlacňovanie zatiaľ neprichádza do úvahy podľa farmárov, potravinárov, ani podľa reťazcov.

Reťazce pritom podpísali deklaráciu o férových cenách. Zaviazali sa, že pri 13 základných potravinách nebudú pod rúškom inflácie neprimerane zvyšovať svoje marže. Stráženie cien si zobral na starosti agrorezort. Jeho dočasne poverený šéf Samuel Vlčan (nom. OĽANO), že by v dohľadnom čase mohlo prísť očakávané zlacňovanie aj do obchodov v SR.

Už v stredu (15. 2.) by s k tejto téme mali stretnúť na ministerstve pôdohospodárstva zástupcovia potravinárov a reťazcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika