Na hlavný obsah

Cirkevní činitelia zneužili v Portugalsku od roku 1950 takmer 5 000 detí

Prevažná väčšina prípadov je už premlčaná.

Cirkevní činitelia zneužili v Portugalsku od roku 1950 takmer 5 000 detí
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Najmenej 4 815 maloletých od roku 1950 v Portugalsku sexuálne zneužili činitelia katolíckej cirkvi, uviedla v pondelok (13. 2.) v Lisabone nezávislá vyšetrovacia komisia. Tá počas roka vypočula vyše 500 ľudí a na základe ich svedectva došla k tomuto záveru, informovala agentúra AFP.

Komisia tiež oznámila, že prevažná väčšina prípadov sa už premlčala, 25 prípadov však poslala komisia prokuratúre.

Komisia tvorená šiestimi expertmi od vlaňajšieho januára podľa svojho šéfa, detského psychiatra Pedra Strechta, zhromaždila svedectvo viac ako 500 osôb. Na základe týchto výpovedí podľa neho došlo k tomu, že počet zneužitých bol najmenej 4 815.

Zo záverečnej správy vyšetrovacej komisie tiež vyplýva, že osobami, ktoré maloletých zneužívali, boli z troch štvrtín kňazi. Vo zvyšných prípadoch ide o ďalších činiteľov a zamestnancov cirkevných inštitúcií.

Zneužívanie sa malo odohrávať v seminároch, školách či športových zariadeniach po celom Portugalsku – najmä v Lisabone, Porte či meste Braga.

Jedna z obetí prehovorila

Medzi prípadmi, ktoré sa nepremlčali, je aj kauza teraz 43-ročnej Alexandry, ktorú podľa jej výpovede zneužíval kňaz v Portugalsku, keď sa ako 17-ročná pripravovala na dráhu rádovej sestry.

„Dlhé roky som o tom mlčala, ale bolo čoraz ťažšie vyrovnať sa s takýmto tajomstvom,“ povedala agentúre AFP žena, ktorá teraz pracuje ako pomocná sila v kuchyni. Dodala, že v katolíckom Portugalsku bolo veľmi zložité o tejto téme hovoriť.

Alexandra však o zneužívaní povedala už skôr cirkevným úradom, ktoré podľa AFP poslali sťažnosť do Vatikánu, ktorá zostala bez odpovede. Až po mnohých rokoch sa jej teraz dostalo aj psychologickej pomoci od nezávislej komisie.

Vytvorenie nezávislej komisie na vyšetrovanie prípadov sexuálneho zneužívania maloletých v cirkvi oznámila portugalská biskupská konferencia v novembri 2021. Od vlaňajšieho januára jej mohli ľudia podávať oznámenia telefonicky, mailom či cez zabezpečenú webovú stránku. Komisia preverovala aj prípady, na ktoré upozornili médiá či rôzne organizácie.

Predseda portugalskej biskupskej konferencie by sa mal k záverom komisie vyjadriť podľa agentúry AFP ešte v pondelok. Začiatkom marca by sa mali portugalskí biskupi stretnúť a túto vyšetrovaciu správu prebrať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet