Na hlavný obsah

Ďalšie obete podvodu. Ženy si chceli zarobiť predajom oblečenia, no prišli o tisíce eur

Stiahli si aplikáciu zaužívaného internetového obchodu.

Ďalšie obete podvodu. Ženy si chceli zarobiť predajom oblečenia, no prišli o tisíce eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Polícia opäť varuje pred nekalými praktikami v prípade obchodných portálov. Predávajúce ženy z východu sa rozhodli predať oblečenie cez zaužívané portály, no zo zárobku nebolo nič. Naopak, prišli o takmer 14 000 eur.

Šaty, košele či detské oblečenie sa východniarky rozhodli predať. Stiahli si aplikáciu zaužívaného internetového obchodu.

„Následne mi prišiel email, ktorý sa tváril ako email z obchodného portálu, že bol produkt rezervovaný a ak chcem vyplatiť peniaze za danú vec, mám kliknúť na tlačidlo pokračovať. Keďže som to robila prvýkrát, myslela som si, že je to bežný postup,“ uviedla jedna z poškodených.

Podvodníci nadviažu komunikáciu, dajú predávajúcim nádej, že o ich tovar je záujem a vytvoria podvodné platobné brány. „Prípadní záujemcovia im zaslali odkaz s tým, že majú vyplniť potrebné údaje. Išlo aj o údaje k ich bankovému účtu. Ženy, bohužiaľ, tak urobili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Hneď potom mi prišla SMS z ČSOB banky, že mi zmenili PIN do internet bankingu,“ pokračuje poškodená. Za sedem minút tak prišla o 6 000 eur.

„Nemôžete dať niekomu také údaje, ktoré mu umožňujú stiahnuť peniaze z účtu, lebo potom sa to stane,“ upozorňuje Ondrej Macko, IT špecialista.

Špecialista radí všetko si overovať aj trikrát a nenaletieť, ak vás niekam navedú aj odkazy na internete, keď si do vyhľadávača zadáte daný obchod alebo meno kupujúceho. Všímavý treba byť aj pri vizuály nielen stránky banky, ale aj jej adresy. Stačí písmeno či číslo navyše a už je problém.

Dodáva, že je dôležité robiť obchody vtedy, keď na to máte čas a nie keď ste v časovom strese. Aj vtedy vyhráva podvodník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko