Na hlavný obsah

Dánsko odovzdalo všetky svoje húfnice Ukrajine

Ide o systémy francúzskej výroby.

Dánsko odovzdalo všetky svoje húfnice Ukrajine
Ilustračná snímka - húfnica Caesar. Foto: Twitter

Dánsko odovzdalo Ukrajine všetky svoje samohybné húfnice Caesar, informovalo v pondelok (13. 2.) ministerstvo obrany v Kyjeve. V januári Kodaň uviedla, že je pripravená dodať Ukrajine 19 kusov týchto delostreleckých systémov francúzskej výroby.

„Skutočný priateľ, ktorý vie, že náš boj je bojom Európy. Ďakujeme, Dánsko! „uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany v príspevku, ktorý ukazuje nakladanie vojenskej techniky do ukrajinského dopravného lietadla.

Húfnica Caesar, ktorú vyrába spoločnosť Nexter, má kaliber 155 milimetrov. Nainštalovaná je na nákladnom vozni a vie vypáliť šesť rán za minútu až do vzdialenosti 40 kilometrov.

Spolu s nemeckými samohybnými húfnicami Panzerhaubitze 2000 prispeli vlani caesary k tomu, že ukrajinská armáda získala schopnosť zasahovať ciele hlboko za ruskými líniami, a spomaliť tak ofenzívu Moskvy.

Francúzsko darovalo Ukrajine v minulom roku 18 caesarov. Ďalších 12 kusov by mali dodať v najbližších týždňoch, uviedol koncom januára francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu s tým, že táto dodávka pôvodne smerovala Dánsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet